Stresszel teli világban élünk. Ez a túlontúl általános és bölcselkedő kifejezés nem újdonság senki számára, mégis vannak olyan munkakörök ahol a stressz valahogy jobban megjelenik az átlagosnál. Mindezek felett van egy munkakör, ami a legtöbb ember életében így vagy úgy de jelen van. Ez pedig a világ egyik legnehezebb munkaköre, mely rendkívüli stressztűrő képességet, idő és pénzbeosztási tudást igényel. Teljesen normális a napi túlórázás úgy, hogy az ég világon senki nem fizeti meg. No de ködösítés mentesen. Melyik ez a pozíció amire ezek jellemzőek, és akár még Téged is érinthet? Ez a pozíció bizony: Az Álláskeresőké

Talán túlzónak gondolhatod ezt a kijelentést, de ha belegondolsz valóban így van. Úgy kell teljesen koncentráltan eltöltened az időd, kiemelkedő teljesítményt nyújtani állásinterjúkon, AC-ken, otthoni interjúkon egy webkamera előtt úgy, hogy még meg sem fizetnek érte. Mindig a legjobb oldaladat kell nyújtanod, döntéseket kell hoznod az interjú előtt, közben és utána is. Valójában sok munkakör összpontosulása ez az élethelyzet, melyet meg kell tanulnod kezelni ha benne vagy.

Teljes munkaidő, viccet félretéve.

Az álláskeresés módja mindenkinél eltérő lehet, de abban talán megegyezhetünk, hogy kevesen fogják fel úgy ezt az átmeneti időszakot, mintha egy normál munkahelyen napi 8 órában kellene csinálniuk. Önéletrajz összerakás, álláshirdetések böngészgetése, aztán várakozás hogy csörögjön már végre a telefon, vagy érkezzen valami pozitív visszajelzésű e-mail.

A helyes hozzáállás az, hogy ha úgy foglalkozol az álláskereséssel, mintha normál alkalmazotti munkában lennél. Mellébeszélések nélkül: Ha nem szeretnél hónapokat várni arra, hogy sikeresen megtaláld az “álompozíciót” akkor rá kell szánnod magad, hogy minden nap tervezz, válassz ki konkrét álláslehetőgéseket, alakítsd hozzá az önéletrajzodat és a motivációs leveled. Érdemes rendezni is, után-követni a korábbi jelentkezéseket, interjúk esetén pedig megfelelően menedzselni a heti beosztást is. És itt jön a következő “beosztás”…

Projekt menedzserek a mindennapokban

Ha a fent leírt feladatsort átgondolod, akkor kimondhatjuk, hogy az álláskeresés egy igen komoly projekt, amiben saját magad és a tevékenységedet kell menedzselned. A teljes folyamat akkor lesz valóban hatékony, ha a projekt menedzsment szokásos lépéseit tartalmazza kezdve az előkészítési szakasztól a megvalósításon keresztül a projekt lépéseinek zárásáig.

Ez egy igen komoly munka , és annak érdekében, hogy az álláskeresési folyamat minél előbb sikeresen záruljon tényleg komolyan is kell venni. Mindenesetre ha ez még nem elég akkor jön a következő foglalkozás, amelynek mesterévé kell válnod…

Te, mint a sikeres értékesítő

Valójában az álláskeresés leegyszerűsítve nem szól másról, mint önmagad értékesítéséről. El kell adnod a tudásod, képességeid és az időd, méghozzá megfelelő áron. Olyan egyensúlyt kell találnod, melyben nem csak értékesítesz, hanem te magad vagy a termék is. Az értékesítésnél mindig kulcsfontosságú, hogy az adott termék helyes értéken kerüljön eladásra, és ebben az esetben ez kiemelten fontos számodra. Minden munkakörnél melyre jelentkezel érdemes piackutatást végezni a fizetéseket illetően, valamint átgondolnod azt, hogy milyen összegért dolgoznál szívesen, és motíváltan.

Az értékeiddel és tudásoddal teljesen tisztában kell lenned, valamint az adott versenyhelyzetet is figyelembe kell venned mikor kitalálod, hogy mekkora összegért szeretnél elmenni dolgozni egy adott pozícióba. Mindenesetre ahogy egy terméknél vagy szolgáltatásnál sem az ár a legfontosabb itt sem az. Hidd el, hogy az olcsó húsnak híg a leve itt is érvényesül. Ne a kevés fizetési igénnyel próbáld eladni magad, hanem az erősségeid kiemelésével, a gyengeségeid tudatosításával és javítási szándékkal.

A felelősség egyedül a tied…

Ha állást keresel akár a jelenlegi helyzetben sok minden befolyásolhatja a sikered. A cégek nem jeleznek vissza, sok a konkurens jelentkező a pozícióra, sokan fillérekért elvállalják veled szemben a munkát, és még sorolhatnám. Rengeteg mindentől függhet az, hogy felvesznek-e egy pozícióra vagy sem. Egyet viszont ne felejts el, a lehetőség csak tőled függ, és ennek felelősségét nem háríthatod másra.

Ha komolyan veszed az álláskeresés folyamatát, és valóban főállású munkaként tekintesz rá, akkor igen komoly esélyt adsz magadnak arra, hogy rövid időn belül rátalálj arra a munkakörre, melyben megfelelően és sikeresen tudsz majd dolgozni, és a fizetésed is számodra motíválóként tud hatni.

Légy mestere a felsorolt szakterületeknek. Csiszold a tudásod bennük, hiszen az ilyenkor szerzett tapasztalatoknak nem csak most az álláskeresés folyamatában, hanem a későbbiekben is hasznát tudod majd venni.

Sok sikert kívánunk!

Forrás