Bejelentkezés

Felhasználónév:
Jelszó:


Szakik, csak óvatosan és tisztességesen!
2013-11-27

 

Lakást béreltek és házhoz hívták a szolgáltatókat a NAV revizorai a fővárosban, hogy kiderítsék, kapnak-e számlát a kifizetett munkadíjról. Az ellenőrzések elgondolkodtató és az adóhivatalt további lépésekre ösztönző eredménnyel zárultak, mert a szerelőktől kezdve a szőnyegtisztítón át az ételszállítókig szinte valamennyi szolgáltató zsebre dolgozott – írta közleményében a NAV közép-magyarországi igazgatósága.

Tovább »
Bajban az energiacégek outsourcing folyamata
2013-02-26


A szociális közműtörvény jelentős többletköltségeket hozhat az energiacégeknek, miközben a fogyasztók nem sokat éreznek majd a hétköznapokban az új szabályokból. A legnagyobb horderejű újítások valójában nem is igazán fogyasztóvédelmi jellegűek: nem lehetne több munkát külsős cégeknek kiszervezni, és a föld alatt futhat majd minden új vezeték.

Tovább »
Kávézóban nem lehet dolgozni
2013-02-22


Bár egyre többen használják a kávézókat arra, hogy onnan intézzék munkahelyi feladataikat, ez a helyszín alkalmatlan a tartós munkavégzésre - derül ki a Regus tanácsadó cég globális - 90 ország 26 ezer munkavállalóját megkérdező - felméréséből. A válaszok alapján az idősebbek nehezebben tudnak egy ilyen típusú környezetben koncentrálni, mint a fiatalabbak, írja a Napi Gazdaság. A baby boom generáció (ötvenes-hatvanas években születettek) tagjai nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a kávézók nem alkalmasak megbeszélésekre, mint az Y-generációhoz tartozók (hetvenes-nyolcvanas években születettek). A kíváncsi hallgatózók minden korosztály szerint problémát jelentenek.

Tovább »
Távmunka, bedolgozás, kölcsönzés: további atipikus foglalkoztatási formák
2012-12-08


A munkavégzéshez szükséges eszközök biztosítása, és gondoskodás azok biztonságos működéséről - ez az egyik legfontosabb szempont távmunkáról szóló munkaszerződés esetén, de további apró részletekre is oda kell figyelni. Alábbi bejegyzésemben folytatom az atipikus foglalkoztatási formák bemutatását. Atipikus munkaviszony alatt a megszokottól valamely lényeges ismérvében eltérő munkaviszonyokat értjük, ahogy azt a sorozat bevezető részében is jeleztem.

Tovább »
Tippek: spórolj háztartási gépeiddel, konyhától a fürdőig!
2012-12-04


Állandó problémát jelentenek a magyar családoknak az egyre csak emelkedő lakásfenntartási kiadások, melyet a romló közüzemidíj-fizetési hajlandóság is alátámaszt. Néhány takarékossági tanács betartásával, s pár fogyasztói szokás újragondolásával és megváltoztatásával ugyanakkor rengeteget spórolhatnának a háztartások.

Tovább »
Kivonul a Bricostore Magyarországról
2012-11-16


Piaci pletykákra hivatkozva adta hírül a Napigazdaság, hogy a francia hátterű magyar Bricostore-csoport az év végén befejezi a tevékenységét. Az értesülést a Pénzcentrumnak nyilatkozó Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke megerősítette.

Tovább »
Csoportmunka a weben: olcsó vagy ingyenes, és működik
2012-10-20


Egyszer volt a számítógép. Az irodákban kibővítette az írógép funkcióit, eltárolhattuk és utólag szerkeszthettük vele a dokumentumokat, vagy épp bonyolultabb számítási feladatokat végezhettünk el egy számológépnél. Később jött a hálózat: a céges gépek összekapcsolásával akár fájlokat is másolhattunk egymás gépeire, vagy a belső szerveren férhettünk hozzá közös használatú dokumentumokhoz. Ez már a csoportmunka bölcsőjének számított, de a fogalom igazán az internet, végül pedig a cloud megjelenésével kapott igazán szárnyra.

Tovább »
Nem terjed az e-learning
2012-10-18


Általában azzal indokolják a vállalatok az e-learning bevezetését, hogy ezzel az oktatási formával jobb időkihasználást lehet elérni. Ennek ellenére a cégek nagy része nem alkalmazza a távtanulást a munkatársak képzésére.

Tovább »
Talán a szabadúszó álmai is érnek néhány fillért
2012-10-16


Sportimádó igazgató haveromnak a négy kedvenc játékosomról meséltem. Albert, Cruijff, Zidane és Casillas, akik közül már csak az utóbbi aktív. Az idei első fordulóban, a Valencia elleni meccsen, Casillas egy ütközés után összecsuklott. Amikor talpra állt… hát nem úgy nézett ki… mint aki visszajött. Korunk leg-trénere Mourinho, nem cserélte le. Casillas még kábultan is pótolhatatlan?

Tovább »
Bohém szabadúszók
2012-10-14


Egy rádióriporter szabadúszó tanárként mutatott be, és gyorsan hozzátette, hogy ezt én kértem. Vagabund vagyok, hiszen gyakran otthagytam valamit. Teljesen mindegy, hogy várost vagy intézményt. A szabadúszó nem tagja semmilyen intézménynek, nincs gyámja, és csak a saját mesterségéhez lehet lojális.

Tovább »
Nem lesz „egy kártya mind fölött”
2012-10-12


Eloszlatta a kételyeket az univerzális, minden funkciót egy kártyában összpontosító rendszer kialakítása körül a KEK KH – nem lesz „szuperkártya”.

Tovább »
Még mindig papírkorszak van idehaza
2012-10-10


Előszeretettel tárolják dokumentumaikat papír-alapon a magyar vállalatok, melyeknek közel 20 százaléka már „megitta a levét” a papírkorszaknak. A magyar közép- és nagyvállalatok mindössze egynegyede használ dokumentumkezelő rendszert, a beérkező dokumentumokat jellemzően még papír iktatókönyvben tartják nyilván, míg az iratok cégen belüli megosztását elsősorban fénymásolással és szkenneléssel oldják meg – derült ki a DMSONE és a GKIeNET közös kutatásából.

Tovább »
Kutatás-fejlesztéssel a munkanélküliség ellen!
2012-10-08


Nem csupán a munkaerő képzettsége, hanem a kutatás-fejlesztés, az innováció és az infrastruktúra állapota is befolyásolja a munkaerőpiac helyzetének alakulását.

 

Tovább »
Hogy mehet fél évre szabadságra?
2012-10-07


Mind a munkavállaló, mind a munkáltató profitálhat abból, ha a dolgozó több hónapos szabadságra mehet - írja a Piac&Profit cégblogja. A dolgozók lelkesedéssel és bizonyítási vággyal próbálnak megfelelni az elvárásoknak, de ebbe előbb-utóbb belefáradnak. Csökken a kreativitás és a motiváció, valamint a hatékonyság is.

Tovább »
365 túlóra mobilon
2012-07-22


Az okostelefonoknak és a mobilinternetnek köszönhetően átlagosan 365 órával dolgozunk többet évente. Az okostelefonok mára már olyan szerves részét képezik életünknek, hogy szinte a létezést sem tudjuk elképzelni nélkülük. Segítségükkel bármikor, szinte bárhonnan képesek vagyunk kommunikálni vagy éppen netezni, ami legtöbb esetben jó dolognak tűnik, de olykor akár átok is lehet.

Tovább »
Új szabályok a munkaerő-keresésben
2012-07-21


Alapfeltétele a munkakeresésnek, hogy a pályázók odafigyelnek a közösségi médiára, és vonzó adatlapokkal csábítják a cégvezetőket. Nem titok, hogy manapság a munkáltatók szeretnek körbenézni a közösségi médiában, ha leendő alkalmazottak után kutatnak. Nem arról van szó, hogy a tisztelt cégvezető a Facebookon böngészve keresi a megfelelő embert a hiányposztra, csupán annyi az egész, hogy egy potenciális alkalmazott-jelölt felbukkanása és esetlegesen egy állásinterjú előtt/után a vezetők előszeretettel keresnek rá a kandidáló közösségi média platformokon fenntartott adatlapjaira, hogy plusz információkat tudhassanak meg az illetékes kollégáról.

 

Tovább »
Fizess qr‑kóddal!
2012-07-20

 

Nemsokára már nem az a kérdés a boltban, hogy van-e nálunk pénz, hanem hogy van-e a telefonunkon kódolvasó app. A készpénz visszaszorításának újabb lépése, Magyarországon egyelőre taxizáskor és online vásárláskor. Eredetileg több információt tartalmazó, vonalkódpótló megoldásnak szánták, mára mobilfizetési médium lett belőle. Kevesen gondolták bevezetésekor, hogy a qr-kód néven elhíresült, négyszögletű maszat ekkora diadalutat fog bejárni. Gyakorlatilag a legtöbb ilyen kód csak egy webcímet tartalmaz, de ezenfelül még rengeteg információt hordozhat, és titkosítható is.

Tovább »
Fogyatékkal élők felzárkóztatásáért végez fejlesztéseket a kormány
2012-07-19

 

Online tolmácsszolgáltatást szeretne kialakítani a kormány, hogy segítse a fogyatékkal élők helyzetét. Több mint félmilliárd forintot fordít a kormány a jelnyelvi tolmácsszolgálatok fejlesztésére, az Új Széchenyi Terv kiemelt programjaként kialakítják az országos jelnyelvi video-tolmácsszolgáltatás rendszerét is. Szőke László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) fogyatékosságügyi főosztályvezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány érdemben kívánja támogatni a fogyatékkal élők rehabilitációját, képzését, illetve foglalkoztatását.

 

Tovább »
Hol vannak az informatikusok?
2012-07-18

 

Továbbra is hiányposztnak számít Magyarországon az informatikus, ugyanis az it munkaerő iránti igény növekedése ellenére a pályázók száma kevés. Mérnököt, informatikai szakembert, könyvelőt kerestek leginkább a vállalatok az elmúlt fél évben, de sok volt a betöltetlen állás az ügyfélszolgálati, kereskedelmi területeken is.

 

Tovább »
Divatba hozná a távmunkát az ACE Telekom
2012-07-17


Kihasználná saját lehetőségeit az ACE Telecom, hogy komplett távmunka infrastruktúrát ajánlhasson. Szinte alig hallani olyan híreket, melyek szerint a távmunka népszerű Magyarországon. Ennek ellenére az ACE Telecom megpróbálkozott a kihasználatlan réspiac kiaknázásával és létrehozott egy saját megoldást.

Tovább »
Zöldek-e a mobilkütyük?
2012-07-16


Nap mint nap használjuk őket, de nemigen gondolkodunk el, hogy mennyire zöldek napjaink kedvelt mobilketyeréi. Valóban annyira-e, mint amennyire a gyártók fennen hirdetik? Látványosan döngetik a mellüket például az ebook- és táblagépgyártók: „mi védjük a környezetet a legjobban!”

Tovább »
A Távmunka.NET is lehúz?
2012-05-29


Egy blogbejegyzés feszegeti a távmunka, az otthonról dolgozás fogalmát, illetve a távmunka.net szolgáltatását.

"Kedves Bloggolók!


Már sokadszorra kapom meg ezt a "felhívást" távmunka regisztrációra.Jó lenne ha szélesebb nyilvánosságot kapna a munkanélkülieket lehúzni, becsapni próbálók listája.

üdv,


H. N"

Tovább »
Mi az a freelance munka? Előnyök és hátrányok
2012-05-24


"Freelancer", vagyis szabadúszó az az ember, aki nem alkalmazottként, hanem alvállalkozóként vagy megbízási szerződéssel dolgozik, csak egyes projektekben vesz részt, nem kötődik cégekhez.

Tovább »
Kiugróan magas a munkanélküliség a fiatalok körében
2012-05-23

 

A fiatalok munkanélküliségi rátája világszerte kiugróan magas marad az idén is,  legalább 2016-ig nem várható csökkenés, közölte a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a "Globális foglalkoztatási trendek a fiatalok körében 2012"  című jelentésében.

Az ILO hangsúlyozza: az előrejelzések szerint a fiatalok körében a globális munkaerő 12,7 százaléka lesz munkanélküli ebben az évben, ami nem jelent változást a válság 2009-es csúcsához képest, illetve kissé magasabb 2011 12,6 százalékához képest. Ez az arány a munkaügyi szervezet szerint még magasabb lenne, ha beszámítanák azokat is, akik a helyzet kilátástalansága miatt feladják, vagy későbbre halasztják az álláskeresést. Az így kiigazított ráta szerint a fiatalok körében a globális munkanélküliség 2011-ben 13,6 százalék volt. A számadatok szerint 75 millió 15 és 24 év közötti munkanélküli fiatal lesz 2012-ben, ami csaknem 4 milliós növekedést jelent 2007 óta.

Tovább »
Több mint félmillió magyar keres munkát
2012-05-22


A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett statisztika szerint április végén 554 500 álláskeresőt tartottak nyilván. Ez márciushoz képest 6,2 százalékos, nagyjából 36 ezres, míg a múlt év áprilisához képest 9,4 százalékos csökkenést jelent.

Tovább »
Miért nem terjed a távmunka?
2012-05-18


A hátrányos helyzetű térségekben és a fejlettebb városoktól távol lakók, a mozgásukban korlátozott személyek vagy a GYES-en lévő kismamák számtalan lehetőséget megragadnának, hogy legális jövedelemhez jussanak. A távmunka bevezetéséből a cégek is jelentős mértékben profitálhatnak, gondoljunk például csak a kisebb irodahálózat üzemeltetésével lefaragható költségekre. Milyen tényezők gátolják a távmunka terjedését és vajon létezik-e korszerű, hatékony és biztonságos megoldás erre?

Tovább »
Drágán add az ötleted!
2012-05-10


Kell egy jó ötlet? Segítenek a kreatívok! De mi az, ami még jobb, mint egy kreatív munkatárs? Rengeteg kreatív munkatárs! A több szem többet lát elvéből nőtte ki magát a crowdsourcing elnevezésű mozgalom, melynek követői lassan elárasztják a világhálót. Legyen szó szlogenről, vállalati arculatról, vagy pólóra nyomott grafikáról, a közösségi ötletbörze hatékony megoldást kínál. Virtuális brainstorming, avagy a háló mindenkié.

Tovább »
Mesterséges szigetre költöznek a fejlesztők
2012-05-08


Több mint száz nemzetközi vállalat jelezte, hogy érdekli a Blueseed nevű mesterséges sziget, amely műszaki szakértőknek és befektetőknek ad majd otthont a Szilícium-völgy közelében. A vízum nélkül látogatható mesterséges szigetet jövőre bocsátják vízre, és nemzetközi vizeken horgonyozzák le, hogy az informatikai szakértők az Egyesült Államok meglátogatása nélkül is az iparág szívéhez közel lehessenek.

Tovább »
Éljen a munka ünnepe!
2012-05-01


Ezzel a kis vicces képpel ünnepeljük május elsejét! :-)

Tovább »
Telefonadó helyett Viber
2012-04-26


Tegnap már adtuk pár tippet a telefonadó terhének csökkentésére és most egy újabb remek megoldást szeretnénk bemutatni. A Viber egy, az okostelefonokra letölthető alkalmazás. A Viber iOS-t vagy Android rendszert futtató készülékeken tesz lehetővé ingyen hívást vagy üzenetküldést, mindössze mobilnet vagy Wi-Fi kell hozzá.

Tovább »
A távmunka terjedésének korlátai
2012-04-26


A hátrányos helyzetű térségekben és a fejlettebb városoktól távol lakók, a mozgásukban korlátozottak vagy a GYES-en lévő kismamák számtalan lehetőséget megragadnának, hogy legális jövedelemhez jussanak. A távmunka bevezetéséből a cégek is profitálhatnak. Mégis milyen tényezők gátolják a távmunka terjedését és létezik-e hatékony, biztonságos megoldás ezen atipikus foglalkoztatási módra?

Tovább »
Így kerülheted ki a telefon-különadót
2012-04-24


Hétfőn tette közzé a kormány a Széll Kálmán Terv 2.0 címet viselő gazdasági programcsomagot, amely tartalmazza a távközlési szolgáltatásokra kivetett adó tervét is. Az adó általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a kormány idén 30, jövőre pedig már 52 milliárd forintos bevételre számít. A Pénzcentrum.hu most olyan ötleteket mutat, amellyel kikerülheted az új adót - vagy legalábbis megúszhatod, hogy komolyabban emelkedjen a telefonszámlád.

Tovább »
Ma van a Dolgozz otthonról nap!
2012-04-21

2012. április 21. az első magyarországi „Dolgozz Otthonról Nap”. A kezdeményezés lényege, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk az üzenetet, hogy a munkahelyen töltött munkanapok mellett létezik egy másik alternatíva is: az alkalmanként otthonról történő munkavégzés. Az otthoni munka kultúrája számos előnnyel jár mind a cégvezetés, mind az alkalmazottak számára. A megvalósításához szükséges technológia a vezető cégeknél adott, csupán a munkáltatók elhatározása és a munkavállalók igénye szükséges, hogy Magyarországon is szélesebb körben elterjedjen a modern és rugalmas munkavégzési forma.

Tovább »
Unortodox foglalkoztatási formával kísérleteznek
2012-04-11


Távmunkaház indul Nagykőrösön. Az új, unortodox foglalkoztatási mód nemcsak a dolgozóknak, a munkaadóknak is előnyös − ha elterjed, komoly bevételeket generálhat a szoftver- és távközlési cégeknek.

Tovább »
Lett papírunk, de kiderült, nem elég
2012-04-10


Miközben tíz év alatt nagy mértékben csökkent az alacsonyan képzettek aránya a magyar népességben, így az általános iskolázottság megnőtt, mindezt a foglalkoztatottság növekedése nem követte, így a közép- és felső-végzettségűek foglalkoztatásával is alaposan lemaradtunk az európai országoktól és régiós versenytársaktól. Mindez együtt adja, hogy foglalkoztatottságban az unió sereghajtói vagyunk. Úgy tűnik, nem csak az alacsonyan képzettek foglalkoztatásával van gond, képzettség dacára sem emelkedett a foglalkoztatás, ráadásul a válság kivételes módon a magyar munkaerőpiacon éppen a középfokú végzettségűeket ütötte meg leginkább. Hiábavaló lenne a hosszú évekig tartó tanulás és az oktatásba ölt milliók?

Tovább »
Ha undorodik a munkájától, mondjon fel!
2012-04-07


Ha sokáig dolgozunk egy helyen, egy adott munkakörben, előbb-utóbb elunjuk az életünket, ez szinte törvényszerű. A jelenségnek neve is van, burnout szindróma, és nem mindig kellenek hosszú évek ahhoz, hogy kialakuljon. Ha rendszeresen unottan indulunk reggel, ha úgy érezzük, képtelenek vagyunk kicsit is dolgozni, hányunk a főnöktől, akkor gyanakodjunk burnoutra. Mit tehetünk ellene?

Tovább »
Mire jó egy digitális felhő?
2012-04-07


A cloud az elmúlt időszak egyik sokat emlegetett webes innovációja. Miközben maga az elv régóta létezik, személyre szabott változatai lassan kezdtek elterjedni és fejlődni. Mára már sok nagyobb és kisebb webes cég hozta létre saját szolgáltatását.

Tovább »
MPVI Mobil lesz a ”negyedik” neve
2012-04-06


Megállapította az illetékes szerv, hogy a leendő cégen belül lévő felek tevékenységei közt nincs érdemi átfedés, így káros versenyhatásokkal sem kell számolni – most már az MPVI-n a sor.

Tovább »
A szabadúszó mesterek intézményei
2012-04-05


Garas Dezső egy riportban a szabadúszó élet lényegéről beszélt. Nem könnyű élet, hiszen nagyon kevesen fogadják el, hogy ha sehova sem tartozol…

…Ez azt jelenti, hogy gyenge vagy a szabálykövetésben, és nincs meg benned a hajlandóság az intézmény közös nyelvének uniformizált értelmezése iránt. Nem vállalod fel egyetlen intézmény kultúráját sem. Az intézmény összetartó erejét leginkább az eléggé, de nem túl erős ellenféllel való harcra készülődés adja meg. Ez a készülődés alkalom arra, hogy a kevésbé tehetségesek is fontos szerepet kapjanak. Képzeljük el, hogy nincs olyan intézmény, amelynek maradéktalanul felvállalható a kultúrája. Baj-e az, ha besorolhatatlan vagy valamely intézménybe?

Tovább »
Kis Norbert a szakemberképzésről
2012-04-05


Magyarországon nőnie kell a magas hozzáadott értékű beruházások arányának, de ennek egyik alapfeltétele, hogy kellő létszámú és megfelelő képzettségű szakember álljon rendelkezésre.

Tovább »
A webfejlesztés tízparancsolata
2012-04-04


Nem ám csak úgy fejlesztünk bele a vakvilágba, s potyogtatjuk a weblapokat saját szájunk íze szerint. Ugyanis ami egy fejlesztőnek vagy a megbízójának jó, nem biztos, hogy a felhasználónak is az. Sok mindent figyelembe kell venni egy jó honlap elkészítéséhez. Leginkább azt tartsuk szem előtt, hogy a felhasználó mit akar, neki mi tetszik. A fejlesztési szabályokat ezekből az igényekből és néhány alaptörvényből kell összegyúrni. Tehát:

Tovább »
Kicsit sárga, kicsit drága, de a miénk
2012-04-04


Egyre több cég ösztönözné arra a fogyasztóit, hogy a hagyományos postai befizetés helyett banki átutalással rendezzék a számláikat. Az emberek egyelőre nem fogékonyak erre a fizetési módra, pedig a társadalmi haszna nem elhanyagolható.

Tovább »
Százezreknek adtak munkát az okostelefonok
2012-03-28


Az iPhone 2007-es megjelenése óta virágzik az okostelefonok, táblagépek, alkalmazások, és közösségi szolgáltatások iparága. Az újabbnál újabb technológia vívmányoknak köszönhetően jelenleg közel fél millió embernek ad munkát az iparág az Egyesült Államokban- derül ki Michael Mandel, a South Mountain Economics szakértőjének összeállításából. Ha a következő évek hasonlóan gyors fejlődést hoznak, tömegével jöhetnek létre az új állások.

Tovább »
700 új munkahely várható Szombathelyen
2012-03-20


Új csarnokot épít az egyik legnagyobb dunántúli cég, a német tulajdonú LuK Savaria Kft. 2014 végig ez 700 új munkahelyet jelenthet az autóipari cégnél, elsősorban műszaki szakembereknek.

A főként kuplungok és lendítőkerekek gyártásával foglalkozó cég amely a német Schaffer csoport tagja, a jövő év végéig uniós támogatással egy 19 ezer négyzetméter alapterületű új csarnokot építtet Szombathelyen az alon.hu értesülése szerint.

Tovább »
Tavaszi lakásátalakítás fillérekből
2012-03-17


Itt a tavasz, a nők többségében pedig tombol a lakásfelújítási vágy. Cikkünkben néhány tippet adunk azoknak, akik anyagi csőd nélkül szeretnék megúszni az átalakításokat. A lakás újjávarázsolásához számtalan ötletet és jó fotót találhatunk női magazinokban, lakberendezési újságokban, vagy a neten. De mégiscsak jobb a profi segítség, ezért megkértük Karl Ildikó lakberendező-bloggert, hogy adjon néhány jó tippet.

Tovább »
Nem egyensúly, hanem háttér!
2012-03-14


Miért van az, hogy a munka mennyisége valahogy mindig növekszik, de a munkakedvünk nem annyira? És eközben a magánéletre sem jut elég időnk. S szemmel láthatóan nő a rés a szellemi és a fizikai állapotunk között is. Persze, csak ha hagyjuk, hogy így legyen.

Tovább »
Jön a webáruházak kora - eltűnnek a hagyományos eladók?
2012-03-13


Egyre többen, egyre többféle terméket vásárolunk az interneten, így hazánkban az elmúlt tíz évben százszorosára nőtt az e-kereskedelem piaca. A hagyományos boltoknál gyorsabban fejlődnek az online kereskedő óriások, melyek automatizált rendszereiknek köszönhetően nagy munkaerőt tudnak megspórolni. Hiánycikk azonban a piachoz értő speciális szakember, és gyerekcipőben jár még a szakma oktatása is. Hogy van-e félnivalójuk a hagyományos boltoknak, és mit tartogat a jövő, cikkünkből kiderül.

Tovább »
USA: távmunkás, tabletes közszolgák
2012-03-13


Az Egyesült Államokban a kormányzati szférában is egyre többen dolgoznak távmunkában, és ehhez egyre több mobileszközre van szükség. Hogyan birkóznak meg az IT-vezetők a poszt-PC korszak kihívásaival? Melyek a legfőbb problémák? Tanulmány a mobil kormányzatról.

Tovább »
Rugalmasan és virtuálisan
2012-03-12


A rugalmas munkavégzés állítólag növeli a termelékenységet és ezzel a bevételeket. S ha ehhez még virtuális iroda is társul, a dübörgő munkakedv még jobban megdobja a produktivitást.

Tovább »
Az e-tender buktatói
2012-03-12


Hackerek akadályoztak meg egy elektronikusan zajló tenderlicitet. Az utolsó 34 másodpercben bénítottak. Az esetből okulva jobban lehet figyelni a megelőzésre.

Tovább »
Rugalmas munkavégzés: a legfontosabb érv, amiért nem váltunk állást
2012-03-09


Kevés szakember tervezi elhagyni a munkáltatóját annak ellenére, hogy elégedetlenek a munkájukkal - ezt mutatta ki az Accenture új világméretű, "Az előrelépés útja" címet viselő kutatása. Többségük a rugalmas munkafeltételekkel érvel a maradás mellett.

Tovább »
Jön a Tesco Mobile
2012-02-28


A Tesco Magyarországon is nyújt március 1-jétől mobil távközlési szolgáltatást a Vodafone Magyarország hálózati támogatásával, az új szolgáltató előhívó száma a 31-es lesz. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, az új szolgáltató sikerességének egyik garanciája az, hogy professzionális eladási tapasztalatokkal rendelkezik, amit jól tud majd kamatoztatni a mobilszolgáltatás területén is.

Tovább »
Egyre több a bankkártyás fizetés itthon
2012-02-28


Felmérések szerint Magyarországon 2011-ben is folytatódott a bankkártyás fizetés népszerűségének javuló trendje: 8 százalékkal nőtt azok köre, akiknek bankkártyáját gyakran, heti legalább egy alkalommal húzzák le a boltok termináljainál. Így ma már a banki kapcsolattal rendelkező magyarok közel negyven százaléka gyakori bankkártyás vásárlónak számít. Már egy igazán komoly kártyás csalássorozat is történt idén.

Tovább »
Bepörgött az építőipar - Rekordon az új cégek száma
2012-02-23


Rekordot döntött az új cégek alapítása januárban az építőiparban; az Opten céginformatikai szolgáltató adatai szerint az ágazatban egyetlen hónap alatt 817 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság, ami 44 százalékkal magasabb a tavalyi 500 darabos havi átlagnál, írja az MTI.

Tovább »
Egyenlőtlen egyensúly
2012-02-22


Bármit csinálnak, máshogy csinálják. Az egyensúly szó nincs a szótárukban. Az Y korosztály munka-magánélet egyensúlya libikókázik, de az önmegvalósítás „nyaraltat”. Egészen újfajta megközelítéssel állnak a munkához. Más értékek alapján élik az életüket. Robotolás helyett jól szeretnék érezni magukat. Erőteljesebb az önmegvalósítás utáni vágyuk, és olyan munkát szeretnének végezni, amelyben kiteljesedhetnek. A motivációmentes munkakörnyezet felejtős!

Tovább »
Új utakon a mobilfizetés
2012-02-21


Éretté vált a magyar társadalom a mobileszközökkel kivitelezett kártyás fizetésre, de még közel sincs vége a technológia forradalmának.

Tovább »
Atipikus foglalkoztatási formák gyógyíthatják a munkanélküliséget
2012-02-20


A munkanélküliségi arányok emelkedése, a munkaerőpiac szegmentálása és az egyre növekvő szakadék a kereslet és a kínálat között alternatív megoldásokért kiált. Előtérbe kerülnek az atipikus foglalkoztatási formák.

Tovább »
Minek köszönhető félmillió új munkahely?
2012-02-19


Egyelőre a hivatalos állami statisztikák nem foglalkoznak vele, pedig egyre komolyabb munkahelyteremtő tényező. Az app-gazdaságról van szó, amelyről végre átfogó elemzés készült.

Tovább »
Munka és becsület
2012-02-19


Miközben a napi meló után tisztességgel megszomjazunk és legurítunk egy-két korsó sört, ne feledjük, hogy a munka becsület dolga, bármit is csináljunk. Ha úgy hozta a sors, utcát söprünk, ha meg máshogy, például szoftvert fejlesztünk. S ne csak annak örüljünk, hogy lyuk van azon a bizonyos testrészünkön.

Tovább »
Kártyás fizetés: középpontban az érintésmentes
2012-02-18


Pénzintézetek és más kereskedelmi egységek is kezdenek megbarátkozni a PayPass érintésmentes kártyáival, melyekkel gyorsabbá válhat a pénzköltés – legalábbis ezt remélik.

Tovább »
Jogsértő lehet a Facebook-posztolás?
2012-02-17


Egyértelműbbé válik a munkaadójukat „kibeszélő” alkalmazottakra vonatkozó jogi szabályozás, és a közösségi portálok tekintetében is alkalmazható lesz az új Munka Törvénykönyve.

Tovább »
Így szűrhető ki a csaló munkaközvetítő
2012-02-17


Legutóbbi írásom, amelyben egy 52 évesen, minimális nyelvtudással Angliában munkát kereső és azóta gyárban dolgozó hölgyet mutattam be, aki szerény körülmények között él, de havi 100 ezer forintnak megfelelő fontot tesz félre, nos, az ő sztorija nagy visszhangot váltott ki. Kommentek a cikk alatt és a blog facebook-oldalán, emailek tucatjai a postaládámban Floridától Fehérvárig…

Tovább »
Minden megváltozik a munkajogban
2012-02-15


Alig létezik olyan munkajogi terület, amelyet nem érintenének az új Munka törvénykönyvének júliusban hatályba lépő változásai, ezért a hazai vállalatok vezetőinek és a munkaüggyel foglalkozó szakembereknek már most el kell kezdeniük az új szabályozásra történő felkészülést, tanulást.

Tovább »
Így spóroljon tízezreket vízszámláján
2012-02-14


Sajnos, ahogy a gáz és az áram díja idén megemelkedett, úgy a vízért is többet kell fizetni. Budapesten a szennyvíz-elvezetési és vízdíj együttes körülbelüli ára 666 Ft/m³ + áfa. Egy négytagú család átlagosan havonta 10-12 ezer forintot fizet, ami jelentős része a rezsinek. A következő praktikákkal akár a felére is csökkentheti vízfogyását.

Tovább »
GKI: Újabb elbocsátáshullám jöhet
2012-02-13


A GKI Gazdaságkutató Zrt. 800 fős reprezentatív vállalati mintán végzett kutatást idén januárban az öt fősnél nagyobb vállalkozások idei kilátásairól és a létszámvárakozásairól. A téma különösen aktuális, hiszen 2011 folyamán a magyar gazdaság lassult, idén pedig a minimálbér emelése és az alkalmazotti adókedvezmény megvonása miatt a nettó kereset jelentős csökkenésére és növekvő vállalati bérköltségre lehet számítani. A válaszoló cégek 1 millió 861 ezer munkavállalót reprezentálnak. A válaszokat a válaszadó cégek létszámával súlyozva mutatjuk be.

Tovább »
Biztonságosabb netet!
2012-02-08


Idehaza több előremutató kezdeményezéssel és eredménnyel zárult a Biztonságos Internet Nap. Valamivel több mint egy évtizede igazából még azt sem tudtuk, hogy valójában mire is lesz jó a magát egy katonai hálózati projektből kivetkőző internet, manapság viszont már lassan el sem tudjuk képzelni életünket a világháló nélkül. Ahogy természetesen a fiatalok sem, akik már eleve az információs társadalomba születnek bele.

Tovább »
Valóban csak a frissdiplomás kell?
2012-02-08


"Mindenki csak a fiatalokat keres." "A fiatalok nem lojálisak, és amint adódik egy jobb ajánlat, továbblépnek." "A tapasztalt szakemberek naprakész tudással rendelkeznek ugyan, de nagyon nagy a fizetési igényük." Mindenki ismeri, és hallotta már a fenti közhelyeket. De valóban így lenne? Kikre van inkább kereslet a munkaerőpiacon?

Tovább »
Rendezte sorait a NAIH
2012-02-07


Helyreállt a rend az új adatvédelmi hatóság háza táján, amely az EU irányelveinek is megfelel – az új adatvédelmi biztos biztos a dolgában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint az általa vezetett új szervezet teljes egészében független, és megfelel a vonatkozó európai uniós irányelvben megfogalmazott kritériumoknak.

Tovább »
Mozgássérültek munkaerőpiaci integrációjában segít a Cisco
2012-02-07


A munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez szükséges tudást biztosítja a vállalat a mozgássérültek számára. Piaci beilleszkedést segítő hálózati informatikai tanulmányok végzését tette elérhetővé a budapesti Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolában, kifejezetten mozgássérültek részére. A kezdeményezést a Cisco egymillió forinttal támogatta, emellett az egyes képzési költségeket is a vállalat finanszírozza.

Tovább »
Új „salátatörvény” nehezíti a vállalkozók dolgát
2012-02-02


Jelentősen lassabbá válik a cégbejegyzés és a tagváltozás, és maga a cégalapítás is körülményesebb az új jogszabályokból kifolyólag.

Tovább »
Posta a negyedik mobilszolgáltató
2012-01-31


A Magyar Posta Zrt.-Magyar Villamosművek Zrt.-MFB Invest Zrt. konzorciuma lesz a negyedik mobilszolgáltató a magyar piacon, miután az összesen 10 milliárdos ajánlatával megnyerte a 900 megahertzes frekvenciasáv 5 megahertz szélességű, egybefüggő "A"-blokk árverését. Az árverésen további blokkokat is értékesítettek, ezeket a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. nyerte. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a nyertesek a blokkokért összesen 43 milliárd 875 millió 590 ezer forint plusz áfa összeget ajánlottak.

Tovább »
A távmunkavégzés szabályai
2012-01-31


Hazánkban nagyon kevesen dolgoznak távmunka keretében, aminek az is oka lehet, hogy sokan, sokféleképpen értelmezik a távmunka fogalmát. Cikkünkben a jogi szabályozást foglaltuk össze, amelyből kiderül, kit is nevezünk távmunkásnak, mi az a távmunka-munkaszerződés és mit tartalmaz.

Tovább »
Távmunkás tapasztalat a homeworkingról
2012-01-30


Általában kisgyerekeseknek és a más városban élőknek engedélyezik a munkáltatók a távmunkát, de a magyar cégek többsége a bizalmatlanság miatt ragaszkodik a munkahelyi jelenléthez. Vannak azonban jó példák az otthoni munkavégzésre, Kozma Barabás egy informatikai fejlesztéssel foglalkozó budapesti vállalkozás alkalmazottjaként dolgozik így, Leitner Orsolya pedig egy könyvkiadó távmunkása volt rövid ideig. Őket a homeworking tanulságairól kérdeztük.

Tovább »
Kártyatolvajok ellen dinamikus bankkártya?
2012-01-28


A kártyatolvajok és a hackerek ellen is a jelenleginél jelentősen jobb védelmet nyújt a teljesen új, dinamikus bankkártya. A kártyatolvajok elleni legjobb védekezés, ha a kártya használhatatlan. Ez azonban magát a kártyatulajdonost is kellemetlen helyzetbe hozná, így aztán az eggyel jobb megoldás, ha a kártya csupán időszakosan érvényes, kizárólag külön aktiválás után. Ezt ígéri a legújabb, dinamikus kártya.

Tovább »
Crowdsourcing: távmunka gyorsabban és költséghatékonyabban
2012-01-27


A magyarul talán „tömegbe szervezésnek” nevezhető munkaszervezési forma várhatóan komoly áttörés előtt áll, köszönhetően a vállalkozások folyamatos hatékonyságnövelési kényszerének, és a folyamatos elbocsátások eredményeként felszabaduló, hadra fogható, jól képzett munkaerőnek. Egy hétnyi munkát akár egy nap alatt elvégeztethetünk így.

Tovább »
Egyre népszerűbb a távmunka
2012-01-26


A sok képzett munkanélküli anélkül is szívesen dolgozik otthon internet segítségével, hogy a munkáltató állományba venné. Folyamatos hatékonyságnövelési kényszernek vannak kitéve a hazai vállalatok, és a költségcsökkentés is fontos pillére a gazdasági társaságok jövedelmező működésének. Ennek eredményeképp a munkáltatók egyre inkább előnyben részesítik a ”tömegbe szervezést”, hivatalos nevén az crowdsourcingot.

Tovább »
Segít vagy hátráltat a távmunka?
2012-01-25


Az Ipsos nemzetközi kutatása szerint minden ötödik alkalmazott (17%) távmunkában tevékenykedik: 7 százaléknyian naponta folyamatosan jelentkeznek be otthonukból, míg további 10 százaléknyian ennél ritkábban (esténként vagy hétvégenként) dolgoznak online módon.

Tovább »
Nemzetközi távmunka térkép
2012-01-24


A nemzetközi átlagnál Magyarországon jóval kevésbé elterjedt a távmunka, mindössze a foglalkoztatottak 3 százalékát érinti. Az Ipsos kutatása rámutat: az alkalmazottak többsége szerint a munkahellyel számítógépen történő kapcsolattartás és munkavégzés a foglalkoztatási piacon tartja a tehetséges nőket, csökkenti a stresszt valamint segít megtalálni a munka és magánélet egyensúlyát.

Tovább »
Per a munkaerőpiac korlátozása miatt
2012-01-20


A héten tárgyalják a régóta húzódó ügyet, most viszont nyilvánosságra került a vádirat egy része. Ezek szerint az Apple, a Google, az Adobe, az Intuit, a Pixar, a Lucasfilm és az Intel között volt egy szóbeli megállapodás, egy "management agreement": nem vadásznak egymás dolgozóira. Nem ajánlanak fel nekik nagyobb fizetést, hogy átcsábítsák őket a másikhoz, hagyják a kiképzett munkaerőt békében dolgozni

Tovább »
Új magyar közösségi szponzorációs oldalak
2012-01-19


Megérkeztek Magyarországra is az úgynevezett crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás alapú oldalak. Jelenleg kettő, egyelőre még gyerekcipőben járó ilyen honlap létezik, ám számuk az év végére saját bevallásuk szerint megsokszorozódhat. A crowdfunding finanszírozási rendszert, az Egyesült Államokban a kilencvenes években találtak ki, de csak néhány éve terjedt el igazán. Lényege, hogy bárkinek lehetőséget ad arra, hogy kreatív ötletének megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, zenekari turnéról vagy egy új termék kifejlesztéséről. A portálokra felkerülő projektek finanszírozásához bárki bármekkora összeggel hozzájárulhat, ha fantáziát lát az ötletben. Az ötletgazdáknak 30, 60 illetve 90 nap áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a kívánt támogatást.

Tovább »
Blue Mobile: Lidl az új mobilszolgáltató
2012-01-18


Blue Mobile néven sajátmárkás mobilszolgáltatást indít itthon a Lidl. Igen, az áruház. A február 1-jétől elérhető szolgáltatáshoz a Magyar Telekom adja a hálózatot. A Lidl a mobilszolgáltatás keretében önálló SIM kártyákat és készülékes csomagokat kínál, feltöltőkártyás konstrukcióban. A mobilok választéka a diszkontlánc koncepciójához igazodik: alap-, és középkategóriás telefonokat kínálnak majd, ami mellé "kimagaslóan kedvező flat tarifát nyújtanak majd" az ügyfeleknek. A szolgáltatást a  Lidl valamennyi áruházában, közel 150 értékesítési ponton lehet majd megvásárolni.

Tovább »
Számlázó partner váltás
2012-01-12


Tisztelt Felhasználónk!

Belső adminisztrációs folyamataink fejlesztése során eddigi elektronikus számla kiállító partnerünk helyett a mai naptól a KBOSS.hu Kft. végzi az ABADUS Kft. számára az e-számla kiállítását.
Tájékoztatjuk, hogy Felhasználóinkat ez a változás semmilyen módon nem érinti, a számlázási és fizetési feltételek változatlanok maradnak. A Felhasználási Feltételekben változás nem történt.

Az Adatvédelmi nyilatkozat 11. pontjában a DigitDoc Kft. helyett a KBOSS.hu Kft. neve és címe szerepel mától, mint adatfeldolgozó.

Tovább »
Drága benzin ellen autómegosztás
2012-01-12


Némi utánajárással keressünk olyan autós szomszédot, aki arrafelé jár, mint mi. Így aztán reggelenként mehetünk együtt vele, de egyik reggel a saját autónkkal, a másikon pedig az övével. Ugyanezt megtehetjük a gyerekek iskolába szállításával: a váltott autó révén, ha nem kell korán munkába járnunk, tovább otthon maradhatunk vagy – rugalmas vállalkozás esetén – akár el sem kell indulnunk.

Tovább »
Ők a legmobilisabb munkavállalók
2012-01-11

 


Élen járnak a lengyelek a munkaerő-piaci mobilitás terén, mert több mint felük új munkáért elhagyná lakhelyét, és a munkahely keresése szempontjából is aktívabbak az átlagnál - derül ki a Randstad humánerőforrás-szolgáltató cég legújabb felméréséből.
Tovább »
Szlovéniába megy a Piano fizetős rendszer
2012-01-11


A szlovák start után újabb régiós piacon jelenik meg a fizetős kapu. A szlovén piac legnagyobb szereplői mind beszálltak. Január közepétől a szlovén piacon is megjelenik a Piano Media, amely először a szlovákoknál vezette be a fizetős kaput a helyi piac legnagyobb netes szereplőivel karöltve. A január 16-ával induló együttműködésbe a szlovénok összes nagyobb újságja beszáll, összesen 11 online site-tal, amelyek a közös rendszer keretében húznak fel személyre szabott fizetési kapukat.

Tovább »
A mobilod lesz az orvosod
2012-01-10


Az okostelefonok többsége minden kiegészítő nélkül képes otthoni pulzusmérésre, az orvosoknak pedig tetszik az iPad. A mobil eszközöknek és a webnek is fontos felhasználási területe lesz az egészségügy, szerintem hatalmas fejlődési potenciál van ilyen téren. Sok kapcsolódó kutatásról és már működő dolgokról olvastam az elmúlt időszakban, de külön nem akartam beszámolni róluk, hiszen egy olyan speciális témáról van szó, ami nem biztos, hogy heti adagokban sokakat érdekel. Ráadásul így, egyben talán összefüggéseiben is jobban értelmezhető a téma.

Tovább »
Biztonságosak a bankkártyáink
2012-01-09


A MasterCard szerint nemzetközi összehasonlításban is jók vagyunk, kártyáink kétharmada chipes, illetve az sms-értesítés is elterjedt. A Magyarországon kibocsátott bankkártyák és a hazai kártya-elfogadó rendszer európai összehasonlításban is magas szintű védelmet nyújt a bankkártyás ügyfeleknek, a hazai bankok már 2009-ben elkezdték az átállást a biztonságosabb chipkártya technológiára, már a kártyák 65-70 százalékán található chip, az elfogadói hálózatot pedig 98 százalékban felkészítették  a chipkártyák elfogadására.

Tovább »
Vállalkozásokat érintő adóváltozások
2012-01-09


A parlament által 2011 utolsó napjaiban elfogadott törvények a személyi jövedelemadó és az általános forgalmi adó tekintetében jelentősen módosították a korábbi szabályozást, a Deloitte Zrt. a vállalkozásokat érintő legjelentősebb változásokra hívja fel a figyelmet.

Tovább »
A munkaszerződések széles választékára lenne szükség
2012-01-06


Dennis Pennel, az európai szociális párbeszédben a munkaerő-kölcsönzőket, munkaközvetítőket és más humánszolgáltatókat képviselő EuroCiett főtitkára nyilatkozott az EurActivnak a tipikus és atipikus foglalkoztatás fogalmáról kialakult félreértésekről, és arról, miként segítheti a magánélet és a cégek elvárásainak jobb kielégítését a rugalmasabb foglalkoztatás.

Tovább »
Kiút a korhatár alatti nyugdíjasoknak
2012-01-03


Január 1-től már nem vehetik igénybe az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket. Ez óriási tehernövekedést jelent a számukra. Az egyéni vállalkozók számára a legjobb, ha visszaadják a vállalkozói igazolványukat, és társas vállalkozásban próbálnak meg részmunkaidős munkaviszonyt létesíteni.

Tovább »
ÁFA változás 2012. január 1-től
2012-01-02


Tisztelt Felhasználónk!

 

 

 

Az Országgyűlés döntése értelmében 2012. január 1-től az Általános Forgalmi Adó mértéke 25%-ról 27%-ra emelkedett.

 

Örömmel értesítjük, hogy Ön ebből nálunk semmit nem fog érezni, mivel árainkat nem emeljük.

 

A törvény értelmében az általunk kiállított elektronikus számlán már az új adókulcs fog szerepelni.

Tovább »
A nagy dobásra készül a Tesco Magyarországon
2011-12-19


Két éven belül elindulhat a Tesco online értékesítési rendszere. A következő időszakban a cég szeretne a korábbi évekhez hasonló növekedést produkálni, de ehhez az kell, hogy újra jó megtérülési mutatók alakuljanak ki az itteni piacon. Gerry Gray vezérigazgató szerint a megtérülés javításán sokat segít a válságadó 2013-as kivezetése.

Tovább »
Elmaradt a roham a munkaerőpiacon
2011-12-15


A vártnál jóval kevesebb munkavállaló jelent meg a német munkaerőpiacon, amióta idén májusban feloldották az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárait sújtó korlátozásokat.

Tovább »
Elfogadták a munka törvénykönyvét
2011-12-14


Az új törvény alapján 200-ról 250 órára emelkedik a rendkívüli munkaidő éves korlátja, ágazatonként különböző lehet a minimálbér. A törvény szövege (pdf)>>>

Tovább »
Magyar munkaerő: kőkemény negyedév lesz
2011-12-13


A jövő év első negyedévében a magyar gazdaság minden vizsgált ágazatában csökkenő foglalkoztatásra számítanak a vállalatok, így Görögország után Magyarországon a legpesszimistábbak a várakozások - derült ki a Manpower friss felméréséből. 2012 első negyedévére a Manpower indexe -14 százalék a 2011 utolsó negyedévi +1 százalék után, ami az eddigi legrosszabb eredmény.

Tovább »
Öt trend az álláspiacon
2011-12-12


Az utóbbi két hétben sok álláspiaci szereplővel beszélgettem. Mindenkivel más-más témában, ám mindebből néhány trend körvonalazódott számomra. Ezeket összegzem most. Várom visszajelzéseitek is. Mit gondoltok erről? Milyennek látjátok a helyzetet? Van más trend is szerintetek? Írjátok meg ide kommentbe, vagy facebook-oldalamra, esetleg a karacsony_zoltan@freemail.hu mailcímre.

Tovább »
i-Office - Coworking helyek
2011-12-07


Az egyéni vállalkozók egyre jobban el vannak kényeztetve. Egyszerűen gombák módjára szaporodnak a közösségi irodák, így napról-napra többen szabadulhatnak ki otthonukból, hogy munkaidejüket egy kellemes társaságban töltsék inkább.

Tovább »
Hiány a magyar a munkaerőpiacon
2011-12-06


2010-ben 295 ezer ember tartozott az ún. egyéb inaktív munkaerőpiaci kategóriába, azaz társadalmilag elfogadott indok nélkül hiányzott a gazdaság rendelkezésére álló, dolgozó vagy munkát kereső népességből, továbbá semmiféle kimutatható jövedelemforrással nem rendelkezett, és nappali tagozatos tanulmányokat sem folytatott - többek között ez derült ki a Központi Statisztikai Hivatal napokban nyilvánosságra hozott, a 15-61 éves korosztály jellemzőit bemutató 2010-es Munkaerő-felméréséből.

Tovább »
Kinevezték az új adatvédelmi elnököt
2011-11-30


Schmitt Pál köztársasági elnök 2012. január 1-jei hatállyal kinevezte Péterfalvi Attilát az újonnan létrejövő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökévé kilenc évre.

Tovább »
Az online álláspiac kínálati oldala
2011-11-24


A 2011. első tíz hónapjában online megjelent álláshirdetésekről készült elemzés megmutatja, mely régiókban, milyen területekhez tartozó munkakörökre toboroztak leginkább a cégek az interneten - írja a Workania.hu közleménye.

Tovább »
Miért nem vállalkoznak a fiatalok?
2011-11-24


Hazafelé autóztam ma délután, hallgatva a Kossuth Rádió egyik adását. Egy fiatal vállalkozókat segítő szervezet idézte a KSH adatait, miszerint a több mint 2 millió 17 és 34 év közötti magyar állampolgárnak mindössze 3.7%-a tevékenykedik egyéni vagy társas vállalkozóként. Ez a szám meglepően alacsonynak tűnik, azzal együtt, hogy egyre többen tanulnak egyre hosszabb ideig. Továbbá a 3.7%-ban azok is benne vannak, akik kvázi alkalmazottak, csak számlára kapják fizetésüket.

Tovább »
Már Facebookon is küldhetünk pénzt
2011-11-22


A PayPal elindította facebookos alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók pénzt küldhessenek barátaiknak. A Send Money szolgáltatást igénybe vevő Facebook-felhasználó a pénzt e-kártyán küldheti el, és üzenetet is fűzhet hozzá, ha akar. A PayPal 22 különböző kategóriában bocsátja ki az e-kártyákat, amelyek között hálaadásnapi, karácsonyi, születésnapi vagy nászajándéknak szánt pénzajándékok is szerepelnek.

Tovább »
Kiterjesztett valósággal újít a Tesco
2011-11-21


Kiterjesztett valósággal próbálkozik az angliai Tesco egy új projektben, amelynek célja az, hogy a vevőket összeismertesse a kinézett termékekkel. Nem túl meglepő módon a Tesco áruházai nem képesek minden náluk kapható terméket kiállítani, így aztán nem egyszer a vevők kénytelenek zsákbamacskát hazavinni. Ezt a problémát oldaná most meg az áruházlánc az Augmented Reality, avagy kiterjesztett valóság bevetésével.

Tovább »
Az idei év 25 legrosszabb jelszava
2011-11-21

 

A legidétlenebb jelszó továbbra is a “jelszó”, de sajnos idén is ezt használják a legtöbben. Kihozta idei jelentését az egyebek mellett jelszókezelő megoldásokkal foglalkozó SplashData. A legrosszabb jelszavak listája a leggyakoribb jelszavakét jelenti, melyek közt első helyen maga a “jelszó” áll. Nem sokkal van lemaradva az 123456 és az 12345678 sem - az utóbbit választókat pedig valószínűleg nem a két számjeggyel nagyobb biztonság vezérli, hanem az, hogy bizonyos szolgáltatások legalább 8 karakteres jelszót fogadnak el.

Tovább »
Itt az internetes EVA kalkulátor
2011-11-19


Eva-kalkulátort
indított blogján az RSM DTM. A hét elején szavazott a parlament az evás követelmények szigorításáról. Az internetes oldal segítségével összehasonlíthatjuk az evás vállalkozók, a társasági adó hatálya alá tartozó társas vállalkozók, az egyéni vállalkozók valamint az átalányadózást választó egyéni vállalkozók adóterheit.

Tovább »
Mobilfizetés könnyedén
2011-11-17


Október végétől már letölthető az az okostelefonokra szánt alkalmazás, melynek segítségével könnyen, gyorsan és biztonságosan lehet bankkártyával fizetni számos szolgáltatónál és internetes kereskedőnél. A MasterCard Mobile bevezetése új korszakot nyit a mobilfizetés fejlődésében, hiszen ez az első fizetési alkalmazás Magyarországon, amely banktól és szolgáltatótól független, csupán a bankkártya segítségével teszi lehetővé a fizetést. Az alkalmazás letöltése és regisztrációja után a bankkártyát is regisztrálni kell a telefonon keresztül, ennek egyszeri díja bruttó 99 forint.

Tovább »
Új munka törvénykönyve: Mindent szabad, amit nem tilos
2011-11-11


Az új munka törvénykönyve az ígéretekhez híven valóban csak a fő garanciák mentén szabályozza a munkaviszonyokat, és bőven nyújt teret a foglalkoztatóknak a jog kreatív alkalmazására, a munkáltató és munkavállaló egymás közti erőviszonyaira bízva a bérpótlékok vagy akár a szabadságnapok számának kérdését. Valamint lesz új lehetőség indoklás nélküli azonnali hatályú felmondásra. Magának is szabadabb kezet adott a kormány: egységes minimálbér helyett földrajzilag, ágazatonként eltérő összegeket szabhat meg.

Tovább »
Gyors, biztonságos: így fizetünk a jövőben
2011-11-11


Megkezdi az érintés nélküli fizetésre is alkalmas bankkártyák kibocsátását az Erste Bank Hungary Zrt. Az új plasztikok a MasterCard nemzetközi kártyaszervezet PayPassTM technológiájával lesznek ellátva. A kártyás fizetést megkönnyítő technológiát a bank az Erste SuperShop kártyáknál vezeti be.

Tovább »
Kijelző és billentyűzet lesz az új Visa kártyán
2011-11-03


A Visa bejelentette, hogy az új európai bankkártyája 8 karakter méretű, lcd-hez hasonló kijelzőpanellel érkezik. A kis kijelző a hátoldalra kerül, az aláírás fölé. A CodeSure Matrix Display Cardnak nevezett megoldás alapötlete az, hogy a kártyás tranzakciók sokkal biztonságosabbak lehetnének, így a bankkártyát jobban lehet használni online vásárlásokhoz, terminálban való leolvasás nélkül.

Tovább »
Célkeresztben az interneten kereskedők! Új adóteher!
2011-10-24


Rászáll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövőre az interneten kereskedőkre - ezt vetítik előre a személyi jövedelemadózási (szja) szabályokban tervezett változtatások. A módosított rendelkezések ugyanakkor kedvezhetnek azoknak, akiket az elmúlt öt évben jogtalanul büntetett meg az adóhatóság.

Tovább »
Miért jó a távmunka?
2011-10-21


A távmunka egyaránt jó a munkáltatónak és munkavállalónak. Az utóbbi években Európa szerte egyre népszerűbb a távmunkás foglalkoztatás, aminek terjedését az Európai Unió is támogatja. Magyarországon az EU-s program keretében a távmunka általános népszerűsítése mellett, konkrét projektek is segítik a távmunkás foglalkoztatás terjedését, amitől a vidéki települések foglalkoztatási viszonyainak átalakulását és a hátrányos helyzetű régiók felzárkóztatását várják.

Tovább »
Nincs annyi munka - eltűntek a közvetítők
2011-10-20


Jelentős mozgások rázták meg a kölcsönző és a közvetítő szakmát az eltelt három évben. Összeolvadások, felvásárlások, laza érdekszövetségek alakultak ki a működésmód támogatásáért, és volt, aki nem tudta felvenni a kesztyűt, és inkább csődbe ment. Az EU-s tendencia szerint azonban a jövő ezeké a szolgáltatóké. Kérdés, hogy a hazai mikrokörnyezet mennyire támogatja az emberi erőforrás biztosításával foglalkozó ágazatot.

Tovább »
A kormány letett az 1 millió új munkahelyről
2011-10-18


A 2012-es költségvetés mellé csatolt kitekintő 2060-ig tartalmazza a főbb számokat, világosan látszik, hogy a kormány lemondott az egymillió friss munkahelyről, jelenleg azzal számolnak, hogy 400 ezerrel bővülhet a foglalkoztatottak száma 2020-ig.

Tovább »
Abadus az eFestival versenyen
2011-10-17

 

Weboldalunk elindult az eFestival versenyen, a Szolgáltatás kategóriában! Kérünk minden kedves Felhasználót és Látogatót, hogy szavazatával növelje esélyünket a sikeres szereplésre! Minél többen ismerik meg az Abadus-t, annál több alkalmi munka, szakember és munkavállaló lesz oldalunkon!

Szavazni az alábbi linken lehet: Szavazok az Abadusra!

A szavazáshoz engedélyezni kell az Évhonlapja Facebook alkalmazását.

Tovább »
Durván drágul a kötelező
2011-10-14


A 2012-es adócsomagról kiszivárgott hírek szerint a kormány a baleseti adót egységesen a kgfb-díjak 30 százalékában állapítja meg. A kotelezo.hu szakportál álláspontja szerint mindez alapvetően felforgatja majd az autós biztosítás piacát, mivel az átlagdíj a tavalyi nagyon alacsony díjszintet figyelembe véve is átlagosan több mint ötezer forinttal emelkedne. A megnövekedett díjakat látva a tavalyi szintnél több autós kalkulál majd díjat, megpróbálva valamennyit megspórolni az új adón.

Tovább »
Abadus az Év honlapja versenyen!
2011-10-14


Weboldalunk elindult az Év honlapja versenyen, a Szolgáltatás kategóriában! Kérünk minden kedves Felhasználót és Látogatót, hogy szavazatával növelje esélyünket a sikeres szereplésre! Minél többen ismerik meg az Abadus-t, annál több alkalmi munka, szakember és munkavállaló lesz oldalunkon!

Szavazni az alábbi linken lehet: Szavazok az Abadusra!

A Facebookos szavazás 2011. október 10. - 2011. november 28-ig tart. Szavazni kizárólag ebben az időszakban lehet. A szavazáshoz engedélyezni kell az Évhonlapja Facebook alkalmazását.

Tovább »
Karrierstop: mindent a career breaking-ről
2011-10-11


Tőlünk nyugatabbra már ismert módszer a kiégés elkerülésére a karrierstop. Menedzsereknek, vezetőknek gyakran céges programon belül biztosítják a fizetett távollétet, az alacsonyabb beosztású dolgozók a saját zsebük kárára tarthatnak hosszabb szabadságot. Aztán vagy lesz hova visszajönni, vagy nem. Körbejártuk a lehetőségeket, mindent a career breaking-ről.

Tovább »
Nagy kirúgáshullám jöhet a szállodákban
2011-10-10


Bár a hoteliparban még mindig erős a túlélési ösztön, Magyarországon túl sok remény nem maradt − vélik az ágazati szereplők. Ráadásul újabb elbocsátásokat hozhat januártól a túl nagy minimálbér-emelés.

Tovább »
Anyák és munka 2011-ben
2011-10-10


2011 májusában az Anyák Nemzetközi Mozgalmának ( Mouvement Mondial des Meres) európai delegációja közzétett egy érdekes kutatást "Anyák Európában" címmel. A tanulmány Európa 16 országát érinti és 11 ezer anya gondjait, szempontjait és ajánlásait fejti ki önmaguk és családjuk jólétére vonatkozólag - köztük Magyarországot is érintve.

Tovább »
Ma van a Tisztes Munka Világnapja
2011-10-07


A szakszervezetek és más társadalmi szervezetek minden év október 7-én tartják meg a Tisztes Munka Világnapját. Ebből az alkalomból világszerte a tisztességes és méltányos munkához való hozzáférést követelik minden ember számára, valamint olyan feltételek megteremtését, hogy a dolgozó emberek ne kényszerüljenek méltánytalanul a feketegazdaságba. A tisztes munkát mint koncepciót a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben.

Tovább »
Bezárták az olasz Wikipediát
2011-10-06


Bizonytalan időre bezárt az internet egyik leglátogatottabb oldalának számító Wikipedia olasz nyelvű kiadása. Az online enciklopédia szerkesztői így tiltakoznak az ellen a törvényjavaslat ellen, amit több mint egy éves előkészítés után most tárgyal az olasz parlament. A törvény a nyugati világban példátlanul szigorúan szabályozná az online tartalmakat.

Tovább »
Sikeres honlap minősítés
2011-10-05


Az abadus.hu megkapta a Felhasználóbarát honlap minősítést, amit a Magyar Tartalomipari Szövetség állított ki 2011. október 3.-án. Köszönjük az elismerést!

Tovább »
Rokkantnyugdíj, minimálbér, közmunka - megvan, ki fizeti a cechet
2011-10-05


A munkáltatói álláspontok, javaslatok meghallgatása után végül azok figyelmen kívül hagyásával nyújtotta be a Nemzetgazdasági Minisztérium a 2012-es költségvetés tervezetét. Ebből viszont az rajzolódik ki, hogy a kormány a munkaadókkal finanszíroztatná mind a minimálbér kifizetéséhez szükséges fedezetet, mind a közfoglalkoztatáshoz szükséges források nagyobb részét.

Tovább »
Meghosszabbították az ügyfélkapu jelszavakat
2011-09-30

Három hónappal meghosszabbodik azoknak az ügyfélkapus jelszavaknak az érvényessége, amelyek október 1-jén járnának le - közölte az MTI érdeklődésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken.

Tovább »
Reménytelen év vár a munkanélküliekre
2011-09-30


Az új költségvetési intézkedések és a nemzetközi konjunktúra hanyatlása eredményeképp meglehet, olyan erősen behúzza a féket a versenyszféra, hogy létszámbővítő munkakereslete egyáltalán nem fog jelentkezni az előttünk álló évben. A jegybank múlt héten publikált inflációs jelentése szerint jövőre nem számolhatunk érzékelhető foglalkoztatás növekedéssel, sőt feketedhet is a foglalkoztatás. A kormány is visszafogta várakozásait, és úgy tűnik, jobbára a közfoglalkoztatástól reméli a foglalkoztatás bővülését. Mindezek pedig akár optimista feltevésnek is bizonyulhatnak a végtörlesztési technika belső konjunktúrára gyakorolt hatása és az előrejelzések óta tovább romló nemzetközi gazdasági kilátások miatt. Így akár foglalkoztatásbővülés helyett visszaesés, és a munkanélküliség emelkedése is jöhet.

Tovább »
Október 1-jén lejáró ügyfélkapus jelszavak
2011-09-30


Több, az adózási ügyekkel is foglalkozó weboldal jelentette meg tegnap figyelmeztetését: minden érintett mihamarabb végezzen jelszócserét az ügyfélkapus bejelentkezési adatainál, mivel a régi jelszavak jó része lejár október 1-jével, és újat kérni külön procedúra.

Tovább »
Húszezer ajánlat várja az álláskeresőket
2011-09-29


Mintegy 20 000 állásajánlat található a Jobinfo.hu oldalán, miután számos más meghatározó piaci szereplő után megállapodást kötött az Expressz.hu-val állásai szemlézésére.

Tovább »
A Hipernet sem pótolja a vezetéket
2011-09-28


A Telenor teletömte a fővárost a Hipernet hirdetéseivel, és bizonyára sokakban felmerült, hogy a gyors mobilhálózat akár a vezetékes internetet is kiválthatja. Kipróbáltunk egy konnektorhoz kötött modemet, amely nem bírt a tartaloméhségünkkel.

Tovább »
Karrierváltás: nézzünk szembe önmagunkkal
2011-09-28


Ahelyett, hogy időnket olyan dolgokra vesztegetnénk, amelyek nem okoznak valódi örömet, ismerjük fel a bennünk lévő potenciált és a saját életünk alakításában játszott szerepünket. Ezután válasszuk ki és valósítsuk meg az értékeinkhez, motivációinkhoz és hitünkhöz legközelebb állót - vallja Kránitz Éva karrier-tanácsadó és coach, akivel karrierváltásról, önmegvalósításról beszélgettük.

Tovább »
Mi az igazi válasz Magyarország munkaerő-piaci problémáira?
2011-09-27


A gazdasági válságra nem lehet az a válasz, hogy csökkentik a munkavállalói jogokat, mert e nélkül nem lesz fenntartható az átmenet - mondta Elisabeth Schroedter európai parlamenti képviselő (Zöldek/ az Európai Szabad Szövetség) csütörtökön Budapesten az "Ökopolitika és munkavállalói jogok a XXI. században" című konferencián.

Tovább »
Feladta a kormány az egymilliós tervet?
2011-09-27


A mostaninál 115 ezerrel több embernek kell dolgoznia jövő év végén, legalábbis ha a kormány időarányosan teljesíteni akarja az egymillió új munkahely megteremtésére tett ígéretét. Úgy tűnik azonban, hogy nem akarja, vagy belátta, hogy nem tudja. A 2012-es költségvetés terve szerint jövőre 10,5 százalékos lesz a munkanélküliség, alig alacsonyabb a mostani 10,8 százaléknál. A tervezett elbocsátásokat és a vállalati szektor várakozásait figyelembe véve még ez is ambiciózus célnak tűnik.

Tovább »
Cafeteria: csúnyán ráfizethetünk a kormány terveire
2011-09-26


A három piaci szereplő kiebrudalásával az állam akar az utalványos piacon egyeduralkodóvá válni. A verseny helyett így ő maga határozhatja meg az árakat. A munkavállalók azonban sokat bukhatnak a központosított cafeteria-rendszerrel.

Tovább »
Hódít az online vásárlás, de aggódunk
2011-09-26


A legfrissebb felmérések szerint megállíthatatlannak tűnik az online vásárlás további térnyerése. A jelek szerint a fogyasztók a technikai eszközök iránt érzett vonzalma ellenére az online biztonság miatt érzett aggodalom a virtuális vásárlás legnagyobb akadálya. Leginkább műszaki cikkeket veszünk online.

Tovább »
Mire kell figyelni felmondáskor, ha közös megegyezéssel történik?
2011-09-23


Elbocsátás esetén számos alkalommal felmerül az igény, hogy a távozás közös megegyezéssel történjen. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint ez komoly gondot okozhat azoknak, akik munkanélküliség biztosítást kötöttek.

Tovább »
Döglődik a Google+
2011-09-22


Ahhoz képest, hogy sokan a Facebook pozícióinak megrendítését várták tőle, egyre nyugtalanítóbb a Google júniusban elindított közösségi szájtjának helyzete. Az aktivitás csökkenésére több elemző is felhívta a figyelmet, de mivel ők nem férnek hozzá a belső adatokhoz, a Google könnyedén cáfolja az inaktivitásra vonatkozó állításokat. Ám eközben saját számokat nem hajlandó közzétenni. A + az új Facebook vagy a + az új Buzz?

Tovább »
Miben éri meg vállalkozni?
2011-09-21


Papíron tavaly csökkent az egyéni vállalkozók által elért árbevétel, ez egy főre vetítve hétmillió forintot tett ki. A legnagyobb pluszt a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végzők körében mutatta ki az adóhatóság, 13 milliárd forintot − ebbe a körbe tartoznak a tanácsadók is.

Tovább »
Zöldáramot dobott piacra az Elmű
2011-09-20


Megnyílt a lehetőség azok előtt, akik szívesen vennének drágább áramot a környezettudatosság jegyében, az Elmű-ÉMÁSZ ugyanis piacra dobta a zöldtarifás rendszert, amely keretében 10 százalékkal többért juthatunk villamosenergiához.

Tovább »
Nem kellenek az anyák a munkahelyeken?
2011-09-20


A főnökök kétharmada nem várja, hogy a nők visszamenjenek hozzájuk a szülési szabadság után - derül ki egy felmérésből. A szakember szerint tudatosan kell készülni az édesanyáknak, hogy visszatérjenek a munkaerőpiacra és okosan kell dönteni az esetleges karrierváltásról.

Tovább »
Új adózás és növekvő munkanélküliség várható jövőre
2011-09-19


A minimálbéren foglalkoztatottak nettó bérük egyhatodát elveszítenék az adó- és járulékváltozások miatt, ha a bérük változatlan marad. Az áfaemelés ráadásul az árakat is megdobja, így a bér vásárlóértéke még inkább romlik. Milyen következményei lesznek a Matolcsy György által bejelentett adóváltozásoknak?

Tovább »
Munkaerő-piaci szakadék előtt állunk
2011-09-16


Megoldás többek között a részmunkaidős foglalkoztatás, a munkaerő-kölcsönzés vagy a távmunka. Eszerint rugalmasabb, de anyagi biztonságot garantáló munkaszerződésekre van szükség, valamint folyamatos képzésekre, melyek növelik a munkaerő versenyképességét.

Tovább »
Új adatbázis segíti a felhasználókat
2011-09-15


Mostantól adatbázis segíti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról szóló irányelv, illetve az ezeket a nemzeti jogrendbe átültető tagállami törvények maradéktalan érvényesítését.

Tovább »
Átlagban 27-en jelentkeznek egy állásra
2011-09-15


A legkevesebb jelentkezőre az építőipar, az ingatlanok, a faipar, a szolgáltatások, az egészségügy valamint az iskolaügy, oktatás területén számíthatnak a munkaadók. A földrajzi régiók szerint a vizsgálat Somogy megyében találta legaktívabbaknak az álláskeresőket: átlagosan 57 jelentkezés érkezett egy álláshirdetésre. Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 53-an pályáztak egy meghirdetett állásra.

Tovább »
Zsebre vágják az ügyfelek a bankokat
2011-09-12


Ma már szinte az összes bank kínál valamilyen lehetőséget az internetes banki ügyintézésre. Érdemes is kihasználni ezt, hiszen nem keveset spórolhatunk így. Egy- egy utalás több száz forinttal lehet olcsóbb az otthon kényelméből. Egyre több bank kínál további lehetőségeket, online alkalmazásaikkal akár a metrón is intézhetjük ügyeinket. Cikkünkben a legjobb mobilbankot kerestük.

Tovább »
Gondoltad volna? Így is lehet lakást venni
2011-09-12


Bár nem annyira ismert, mégis egyre nagyobb divatja van annak, hogy a beruházók úgy próbálják meg a nyakukon maradt újépítésű ingatlanokat értékesíteni, hogy bérleményként kipróbálásra ajánlják a lakásokat. A konstrukció attól igazán különleges, hogy az évek alatt befizetett lakbért a beruházó vételárrészként könyveli el. Bár kétségtelen, hogy csábítóan hangzik ez az alternatíva, ugyanakkor vannak árnyoldalai is a vevő és a beruházó szemszögéből egyaránt.

Tovább »
Jogsértő a beszélgetés rögzítése
2011-09-09


Az adatvédelmi ombudsman szerint adatkezelést - még hozzájárulás esetén is - csak akkor lehet végezni, ha annak célját előzetesen, pontosan meghatározzák. Jóri András adatvédelmi biztos az egyik (meg nem nevezett) nagy telefonszolgáltató hangfelvétel-kezelési gyakorlatát vizsgálva azt állapította meg, hogy a cég általános szerződési feltételei nem felelnek meg az adatvédelmi előírásoknak. Azért fordult az adatvédelmi biztoshoz egy panaszos, mert a szolgáltatóval folytatott jogvitája során a telefonos ügyintézés hangfelvételét nem bocsátották megfelelő módon rendelkezésére.

Tovább »
Sok munkát igényel a biogazdálkodás
2011-09-09


Ma már se szeri, se száma a bioélelmiszereket reklámozó híreknek, recepteknek. Szakértők szerint rövid időn belül akár meg is lehetne többszörözni a termelésbe bevont területek nagyságát, és a különböző foglalkoztatási, szociális programokban jelentős szerephez juthat az élőmunka-igényes biotermelés - írja a Világgazdaság.

Tovább »
Indulnak a szüreti munkák
2011-09-09


A korai érésű szőlők szedésével megkezdődött a szüret szerdán a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a gazdáknak fizetni kell mindazok után, akiket foglalkoztatnak a termés leszedéséhez - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-t. A Kossuth Rádió műsorából kiderült, a magyar bortermelésben a felszín alatt rengeteg gond van.

Tovább »
Aki munkaidőben webezik, jobb munkaerő
2011-08-24


A szingapúri egyetem kutatói egy cégvezetőknek szóló texasi konferencián ismertették tanulmányukat, ami szerint pszichésen jól hat a dolgozókra, ha munkaidőben néha internetezhetnek magáncéllal is. Ez a pihenés más formáinál hatékonyabban frissíti fel az agyat, így a munkahelyeken inkább támogatni kellene, mint különféle webes feketelistákkal megnehezíteni.

Tovább »
Az angolnak nincs alternatívája
2011-08-24


Az oktatási államtitkárság erősítené a német, a francia, a spanyol vagy akár a latin oktatását, de ehhez nincsen elég nyelvszakos tanár. Ha az új nyelvoktatási stratégia még egy idegen nyelv tanulását tenné kötelezővé, azt szakemberek szerint csak a jelenleginél is rosszabb színvonalon lehetne megvalósítani.

Tovább »
Dolgos kezek ezreit várják Győrbe
2011-08-22


Jelenleg már csaknem hétezer alkalmazottja van a győri Audi Hungaria Motor Kft.-nek, amely az elmúlt időszakban havonta 50-100 új munkatársat vett fel a meglévő, illetve az új gyártási területekre, s 2013-ig 2100-zel gyarapszik a foglalkoztatottak száma − mondta a Napinak Czechmeister Mónika, vállalati kommunikációs vezető.

Tovább »
Üzletelés a Vaterán 5 millió alatt: tévhitek és az adózás
2011-08-19


Mi után és mennyi adót fizetek, ha az interneten 5 millió forint alatt adok-veszek ingóságokat? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol. Magánszemélyként, ha évente 5 millió forintot nem haladja meg az eladási ár, akkor az adóhivatal nem szabhatna ki adót, áfát, egészségügyi hozzájárulást?

Tovább »
Jövőre öt szombati napon is dolgozunk
2011-08-18


A nemzeti ünnepek alakulása miatt 2012-ben ugyan öt darab négynapos hétvégénk is lesz, de természetesen az így kiadott napok nem maradhatnak pótolatlanul.

Tovább »
Közösségi autóhasználat
2011-08-18


Nincs idegesítőbb dolog, mint amikor a dugóban sora nézed az autókat és nagy részükben egyetlen ember ül. Pedig mindenkinek jó lenne egy közösségibb autóhasználat.

Tovább »
Az otthon árnyékában
2011-08-16


Nem mindenki alkalmas arra, hogy a saját főnöke, vagyis a maga ura legyen. A demográfiai helyzet miatt ma Magyarországon, a külföldi jó gyakorlatok mintájára, megoldásnak tűnhet az atipikus foglalkoztatások köre. A távmunka is ebbe a kategóriába tartozik, de a tapasztalatok és a szakemberek szerint személyiségéből és motivációiból adódóan nem mindenki képes az önálló munkaszervezésre.

Tovább »
A Google felvásárolja a Motorolát
2011-08-16


Eleddig nem rendelkezett saját, teljes mobiltelefon üzletággal, most azonban a Google felvásárolja az egyik legismertebb Androidos gyártót: a Motorolát.

Tovább »
A közösségi média Vs. fejvadászok
2011-08-11


A fejvadászatot alapjaiban változtatta meg a szerteágazó szociális média. A vállalatok maguk is próbálkoznak a közösségi hálón keresztül a jelölt-kereséssel, a szakember szerint a szakmai rutint és tapasztalatot nem helyettesítheti egy jól megírt profil. Ráadásul, az álláskeresők nagy részének vagy hiányos, vagy finoman szólva túlzó a saját oldalán feltüntetett kompetencia-listája.

Tovább »
Nehéz megfelelő munkaerőt találni
2011-08-11


Tízből nyolc cég vélekedik úgy, hogy jelenleg Magyarországon nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni - derül ki a Profession.hu céges ügyfelei körében végzett, nem reprezentatív felméréséből.

Tovább »
Egymillió eurós beruházás Ajkán: százan kaphatnak munkát
2011-08-10


Uniós támogatással, közel 2.500 négyzetméteres műhelycsarnokot épített a Kókai Tömítéstechnikai Kft. Ajkán, a beruházáshoz az autóipari gumitermékeket gyártó cég 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program telephelyfejlesztésre kiírt pályázatán.

Tovább »
Telefonálj fillérekért: itt a legújabb megoldás
2011-08-09


Magyarországon is elindult a Google telefon szolgáltatása a Voice, amivel vezetékes és mobil irányba is telefonáltunk az interneten keresztül. Ezzel a Skype eddigi magyarországi egyeduralmát törheti meg a cég. De nézzük, hogy telefonálhatunk 2 eurócentért vagy olcsóbban.

Tovább »
Lezárult az új Munka Törvénykönyv tervezete
2011-08-09


Lezárult az új Munka Törvénykönyve munkaanyagának első konzultációs szakasza - tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium -, amely idő alatt 150 érdemi észrevétel érkezett a tervezettel kapcsolatban. Az első konzultációs szakaszt követően a tervezetbe bekerült a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme. A konzultáció jövő héten a munkavállalókkal és a munkaadókkal folytatódik.

Tovább »
OTP-ügyfelek, figyelem! Már így is lehet utalni
2011-08-09


Már utalni is lehet az OTP Bank okostelefon alkalmazásával. A pénzintézet az OTP Fórum program keretében már 2010-ben kifejlesztette az első, okostelefonra szabott banki alkalmazását, idén augusztustól pedig elsőként teszi lehetővé okostelefonnal rendelkező ügyfelei számára, hogy a továbbfejlesztett alkalmazás segítségével iPhone-ról és iPad-ről intézhessék utalásaikat, kérdezzék le számlatörténetüket vagy ellenőrizzék tranzakcióikat.

Tovább »
Ingyen telefonálás és SMS szinte minden okosmobilra
2011-08-08


A mostanában vásárolt okosmobilok zömére, iPhone után már az androidos telefonokra is ingyenes hívást és SMS-küldést biztosít a Viber.

Tovább »
Miért nem kapok (kaptam) munkát?
2011-08-08


Pedig szívesen dolgozom. Sokat. És jól.

Mégis: hónapokig/egy évig küszködtem azért, hogy legyen munkám.

Az már le se merem írni, hogy méltó munkát.

Nem adtatok munkát, mert nő vagyok. Míg meg nem születtek a gyerekeim azért nem, mert fogamzóképes vagyok. Utána meg azért nem, mert szültem.

Tovább »
Tőlem se kapsz munkát
2011-08-08


12 embernek adhatnék munkát havi 2 310.12 € nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom, miért. Szép irodában dolgozhatnál a szolgáltató cégemnek. Nem ügynökösködés, nem kamu. Komoly szakértelmet igénylő munkát kellene végezned, napi 8 órában, csak hétköznapokon. Rendesen be lennél jelentve, fizetném utánad a járulékokat. Adhatnék ilyen munkát egy tucat embernek, de nem teszem - és elmondom, miért nem.

Tovább »
Változott a munka törvénykönyve tervezete
2011-08-05


Lezárult az új munka törvénykönyve munkaanyagának első konzultációs szakasza. A tervezetbe bekerült a védett kor intézménye és a kismamák munkajogi védelme - adja hírül az InfoRádió a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva.

Tovább »
Kiszorítják a nőket a munkaerőpiacról
2011-08-05


Az LMP szerint a munka törvénykönyvének tervezett változtatásai "kitolják" a nőket a munkaerőpiacról és a gyermekvállalási kedvet is csökkentik; erről csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP választmányi szóvivője beszélt.

Tovább »
Ősszel dönt a kormány az új munkajogról
2011-08-03


Nem munkaanyag vagy szakmai vitaanyag, hanem törvénytervezet a kormany.hu-n július 22-én megjelent új munka törvénykönyve – derül ki abból a válaszból, amit a dokumentummal kapcsolatos kérdéseinkre adott a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tervezetet, amely megkönnyítené az elbocsátást, csökkentené a szabadságok számát – ami akár a foglalkoztatás bővülését is lelassíthatja – és a végkielégítést, megszüntetné a pótlékokat, a publikálása óta számtalan kritika érte.

Tovább »
Megjelent az új wifiszabvány
2011-08-03

 

Ez a technológia a ritkán lakott területeken biztosíthat wifi segítségével széles sávú kapcsolatot. A nemzetközi szabványügyi szövetség (IEEE Standards Association) illetékes munkacsoportja tegnap bejelentette, hogy publikáltak egy új szabványcsomagot, a 802.22-őt, mely a regionális vezeték nélküli hálózatok (Wireless Regional Area Network – WRAN) protokollját írja le.

Tovább »
Tőlem ezért kapsz munkát
2011-08-01

 

Válasz Jakab Andor blogjának “Tőlem ezért nem kapsz munkát” bejegyzésére.

 

12 embernek adok munkát, majd 120-nak is akár. Lesz, aki szép irodában fog dolgozni, lesz, aki kint terepen. De ez mindegy is. Hogy miért tudok munkát adni képzett, lojális, dolgozni akaró embereknek ilyen “gazdasági körülmények” közepette? Mindjárt elmondom.

Tovább »
Tőlem ezért nem kapsz munkát
2011-08-01


12 embernek adhatnék munkát havi 248 720 Ft nettó fizetéssel, de nem adok. Elmondom miért. Szép irodában dolgozhatnál a szolgáltató cégemnek. Nem ügynökösködés, nem kamu. Komoly szakértelmet igénylő munkát kellene végezned, napi 8 órában, csak hétköznapokon. Rendesen be lennél jelentve, fizetném utánad a járulékokat. Adhatnék ilyen munkát egy tucat embernek, de nem teszem, és elmondom miért nem.

Tovább »
Megfigyelnék munkán kívül a dolgozókat
2011-07-29


A törvénytervezetből pár nap alatt minisztériumi munkaanyaggá lefokozott új Munka törvénykönyve (Mt.) több koncepcionális tévedést is rejt és akár alkotmányellenes pontokat is tartalmazhat.

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az az általános magatartási követelményekben szereplő passzus, amely szerint a munkavállaló szabadidejében sem adhat okot munkáltatója helytelen megítélésre, illetve az, hogy a dolgozó ellenőrzése csak munkaviszonnyal összefüggésben történhet, és ehhez előzetes tájékoztatáshoz van kötve ugyan, de különféle technikai eszközöket is felhasználhat a munkaadó, önmagában még nem, az indoklással együtt azonban alkalmas az új alaptörvényben is garantált információs önrendelkezési jog megsértésére.

Tovább »
Újabb harmincezer ember talált munkát
2011-07-28


Az egymást követő ötödik hónapban bővült a magyarországi foglalkoztatás: a KSH csütörtökön publikált adatai szerint 3 808 800 embernek van munkája, csaknem harmincezerrel többnek, mint egy éve. A növekedés egy hónap alatt is nagyjából 23 ezres volt. A munkanélküliség 10,8 százalékos, az állástalanok száma csaknem 13 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Tovább »
Munkaadók törvénykönyve készül?
2011-07-27


A múlt héten tette közzé az új Munka törvénykönyve tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A mostani törvényt tizenkilenc éve alkották meg, a csaknem kétszáz oldalas új jogszabállyal rugalmasabb, és a mai gazdasági viszonyokhoz jobban illeszkedő munkaügyi szabályokat ígér a kormány. A szakértők szerint azonban a munkaerőpiac eddig sem a szabályozók miatt nem volt eléggé rugalmas, ráadásul a kormányzat más lépései éppen ellenkező hatásúak. A szakszervezeti jogászok szerint a tervezet "a jelenleginél is alárendeltebb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza a munkavállalókat", a munkaadóknak viszont tetszik.

Tovább »
Büntetnék a sárga csekket: sokat bukhatsz, ha így fizetsz
2011-07-27


Fejletlennek ítéli a magyarországi bankkártyapiacot - más EU-tagállamokhoz képest - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy friss tanulmánya. Az elmaradás leginkább az elfogadóhelyek hibája, bankkártyából van elég. Nagy gondot jelentenek a sárga csekkek is - ezek használata akár külön költséggel is járhatna.

Tovább »
Csoportos létszámleépítés - kiszolgáltatott munkavállalók
2011-07-27


A konzultáció joga és a tájékoztatáshoz való jog: ezek mindenképp megilletik azokat a dolgozókat, akik belekerülnek egy cégnél a csoportosan elbocsátandók körébe. De hogyan is fogalmaz ez ügyben a Munka Törvénykönyve (Mt.)? Milyen kötelezettségei és jogosultságai vannak csoportos létszámleépítés esetén a munkáltatóknak, illetve a munkavállalóknak?

Tovább »
Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is
2011-07-26


A védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülőkkel, hogy nem kívánják őket tovább foglalkoztatni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett módosításából. Ráadásul a felmondási idő már a védelmi idő lejártát követő napon kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól. Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.

Tovább »
Fogytékkal élő munkavállalók - a munkaerőpiac nyertesei?
2011-07-25


Az Egyenlő Bánásmód Hatóság programot indított, hogy feltárja a munka világának diszkriminációs mechanizmusait. Több mint kilencezer munkavállaló és ezer munkaadó részvételével kutatták a verseny-, a civil és a közszféra világát - cikkezi a Népszabadság.

Tovább »
Munkavédelmi feladatok kiszervezése
2011-07-20


Mely vállalatoknál kötelező munkavédelmi vezetőt alkalmazni? Cégen belül vagy azon kívül jobb elvégeztetni a munkavédelmi feladatokat? Mit csinál egy munkavédelmi képviselő? Borhidi Gábor, az OÉT munkavédelmi bizottsága munkavállalói oldalának ügyvivője és Kling Péter munkavédelmi szakember avatta be lapunkat a munkaköröket meghatározó jogszabályokba és piaci tendenciákba.

Tovább »
Így spóroltak a munkaköltségekkel a munkáltatók
2011-07-20


A portfolio.hu cikke szerint 2009-ben majdnem 6, 2010-ben 7,7 százalékkal csökkentek a ledolgozott órára jutó munkaköltségek Magyarországon, ha az éves pénzromlást leszámítjuk. A foglalkoztatók a válság során először a szociális juttatásokon és a képzési, kiküldetési költségeken spóroltak, legkevésbé pedig a béreken.

Tovább »
Microsoft titok: Google+ után új rivális érkezhet
2011-07-18


A Microsoft csattanós válasszal készül a Facebook egyeduralma, és a Google próbálkozása ellen. Nem csak egy közösségi oldal készül, Tulalip.

Tovább »
Alapvető emberi jog lehet az internet
2011-07-15


Az EBESZ felszólította tagországait, köztük Magyarországot is, hogy az internethez való hozzáférésre úgy tekintsenek, mint a legalapvetőbb szabadságjogra.

Tovább »
Kódolt üzenet a pólónkon
2011-07-13


A QR kód (két dimenziós bar-kód, ami egy üzenetet vagy egy weboldalt kódol) nem csupán az üzleti marketing egy eszköze, de létrehozható általuk modern művészeti alkotás a Barcode Gallery oldalán, vagy pólóra is nyomtathatjuk kódolt üzenetünket a ScanMyBack és a ScanMe weboldalakon keresztül.

Tovább »
Hétszáz embert rúg ki az Elcoteq Pécsen
2011-07-12


A pécsi Elcoteq 680 fős létszámleépítést jelentett be hétfőn; a szakszervezetek kisebb mértékű elbocsátásban reménykednek. A finn érdekeltségű, elektrotechnikai alkatrészeket gyártó cég a csoportos létszámleépítést a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál és a szakszervezeteknél is bejelentette hétfőn - írja a Pécsi Stop. A hírportál információi szerint kora este a cég belső levelezésén keresztül a dolgozók is tudomást szereztek a lépésről.

Tovább »
A KöKi Terminál több száz állást kínál
2011-07-12


A kispesti önkormányzat és a területileg illetékes munkaügyi központ támogatásával rendez állásbörzét a KöKi Terminál szerdán; az eseményen több száz állást kínálnak a szeptember végén nyíló bevásárló- és üzletközpontba.

Tovább »
Adóval sújtaná a NAV az online kereskedőket
2011-07-11


Ismét rászállt az adóhatóság azokra a magánszemélyekre, akik a különböző internetes aukciós oldalakon értékesítik ingó vagyontárgyaikat. Tény: a bevétel után adót kell fizetni, a kérdés csak az, hogy mennyit. Az adóhatóság és az adószakértő álláspontja között óriási a különbség, a döntő szót a bíróságnak kell kimondania.

Tovább »
A LinkedIn lenyomta a Myspace-t
2011-07-11


Az elsősorban az álláskeresők és fejvadász cégek igényeit kiszolgáló LinkedIn az USA-ban már a második számú közösségi oldal, mivel júniusban megelőzte a Myspace-t, írja a Bloomberg.

Tovább »
Kétezer embert vesz fel az Audi
2011-07-07


A korábban közöltnél jóval több munkatársat vesz fel az Audi abba a győri üzemébe, amelynek alapkövét a délelőtti órákban teszi le Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, a járműkonszern első embere – írja a Kisalföld csütörtöki számában.

Tovább »
Módosult a Munka Törvénykönyve
2011-07-05


Elfogadta hétfőn az Országgyűlés azt a munkaügyi törvénycsomagot, amely több ponton megváltoztatja a Munka törvénykönyvét, így a heti munkaidőt, a próbaidőt, valamint a szabadság kiadását. Megszavazták azt is, kilencven napig lesz folyósítható a jövőben az álláskeresési járadék, valamint átalakul az érdekegyeztetés, létrejön az új tanács.

Tovább »
Több ezer ember állása forog kockán
2011-06-28


A piaci szereplők szerint gyárbezárásokat és elbocsátásokat hozhat a szerintük főleg a magyarországi gyártókat sújtó, éves szinten akár 30 milliárdot elérő hamburgeradó - írja a Napi Gazdaság.

Tovább »
Munkaerő-kölcsönző lesz az állam
2011-06-28


A kormány tervei között az is szerepel, hogy a közfoglalkoztatottakat az állam továbbadhatná afféle speciális munkaerő-kölcsönzőként civil szervezeteknek, egyházaknak, amelyek aztán szintén továbbadhatnák őket akár piaci szereplőknek is - írja a Népszabadság.

Tovább »
Javul az online vásárlók védelme
2011-06-27


A csütörtökön megszavazott új uniós jogszabályok értelmében a kézhezvétel után két hete lesz az online vásárlóknak arra, hogy meggondolják magukat és elálljanak a vásárlástól. A kereskedőknek pedig ezentúl egyértelműen fel kell tüntetniük a termékek árát és elérhetőségüket.

Tovább »
Mit tegyünk, ha jön a főnök?
2011-06-24


Az az ember, akinek a főnöke rálát a képernyőjére, nem is ember, hanem nyomorult rabszolga. Az orrukat folyton a monitorba túró hajcsárok ellen évtizedekig a passzív rezisztencia volt a megoldás: pánikgomb, főnökgomb, apagomb. Most megtört a jég, minden rabszolga úgy facebookozhat, mintha excelezne.

Tovább »
A hazai cégek negyede nem talál munkaerőt
2011-06-15

A hazai cégek 23 százaléka kifejezetten problémásnak tartja üres kulcspozíciói betöltését, derül ki a Manpower éves piaci felméréséből. A térség felmérésben részt vevő államai közül a megkérdezetteknek Romániában 53, Bulgáriában 42, Szlovéniában 29, Ausztriában 27, Csehországban 22, míg Lengyelországban alig 4 százaléka jelezte, hogy nehézségei vannak egyes munkahelyek betöltésével. A világ nagy gazdaságai közül az Japánban 80, Indiában 67, az USA-ban 52, Kínában 24 százalék volt ez a mutató.

Tovább »
Kitörési pont lehet-e az önfoglalkoztatás?
2011-06-01


Az önfoglalkoztatásra szükség van, mert kényszerből vagy saját döntés alapján, de sokak biztosítják ilyen formában a megélhetésüket. Magyarországon kicsit nagyobb arányú az önfoglalkoztatás, mint a fejlett országokban. Jó-e ez? Alapozhat-e rájuk a gazdaság, érdemes-e támogatni ezt a réteget, bízva abban, hogy igazi vállalkozókká válnak? És ők akarnak-e növekedni?

Tovább »
Lesz-e ősszel új Munka Törvénykönyve?
2011-05-31


Ha a kormány komolyan gondolja a társadalmi egyeztetést a Munka Törvénykönyve módosításával kapcsolatban, akkor bajosan tudja az új szabályozást szeptemberben hatályba léptetni. A konstruktív vitában jelenleg a vállalkozások aktívabbak, mint a szakszervezetek.

Tovább »
Csökkent az álláskeresők száma, mégis többen vannak, mint egy éve
2011-05-12


Áprilisban 612 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, az előző hónaphoz képest 5,8 százalékkal - 38.000 fővel - kevesebbet. Az adat az előző év azonos időszakához képest ugyanakkor 1,7 százalékos, több mint 10.000 fős emelkedést jelez - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapjáról.

Tovább »
Megoldások napi ingatlanügyekre
2011-04-27


Felújítana, házat építene, netán elveszett az ingatlanjog útvesztőjében? Olvassa a naponta frissülő www.epitinfo.hu portált, melynek változatos hírei között minden kérdésére választ talál.

Tovább »
IV. Mfor HR konferencia meghívó
2011-04-26


Ezúton szeretnénk Felhasználóinkat és látogatóinkat meghívni a Menedzsment Fórum IV. HR Konferenciájára, mely „Szakmai újdonságok, új technikák, kutatási eredmények, fogalmak a HR területén" címmel kerül megrendezésre, 2011. május 5-én (csütörtök), Budapesten.

Tovább »
Fájni fog az új csomag a munkavállalóknak
2011-04-26


A cégek bizonyosan jól járnak a kormány bürokráciacsökkentő programjával, a munkavállalók azonban aligha. Túllépett eddigi keretén a vasárnapi munkavégzés tilalma körüli vita is: visszavágnák a hétvégi, az éjszakai és a túlórapótlékokat.

Tovább »
Pályázzon energetikai támogatásokért
2011-04-21


Március elsejétől érhetőek el a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energetikai tárgyú pályázatai. Az összességében közel 30 milliárd forintos keretet biztosító pályázatok kiírásainak értelmében a vállalkozások és egyéb szervezetek az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások felhasználására nyerhetnek el, akár egymilliárd forint értékű támogatást is, legfeljebb 85 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Tovább »
Miért félünk a távmunkától?
2011-04-12


Az álláskeresők számának csökkentéséhez szemléletváltásra lenne szükség a munkaerőpiacon – állítják a Randstad Hungary, munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkozó személyzeti tanácsadó cégének szakemberei. A magyarok még óvakodnak az atipikus foglalkoztatási formáktól, például a munkaerő-kölcsönzéstől és a távmunkától, pedig ezek Nyugat-Európában már beváltak, és a pályakezdőktől a tartós munkanélküliekig sok embernek segíthetnének.

Tovább »
Egyre többen találnak munkát online
2011-04-11


A magyar munkavállalók 75 százaléka regisztrált már valamilyen közösségi oldalra, közülük már közel 15 százalék a karrierépítés során is elsődlegesen ezeket a portálokat használja. A Randstad Workmonitor 29 országra kiterjedő kutatása a közösségimédia-használat és az álláskeresés összefüggéseit vizsgálta.

Tovább »
Vasban csökkent a munkanélküliség
2011-04-11


Kilenc százalékra csökkent a nyilvántartott álláskeresők aránya márciusban Vas megyében, míg a tavalyi év azonos időszakában meghaladta a 11 százalékot - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.

Tovább »
Részmunkaidő: életbe léphet az új rendszer
2011-04-09


A részmunkaidős foglalkoztatás lehet a kormány által április 30-ra ígért Magyarország munkaterv egyik fő eleme. A munkaerő-piaci rugalmasság jegyében a jövőben valószínűleg életbe léphet az arányosan adható juttatások rendszere - cikkezi a Világgazdaság.

Tovább »
Van még mit fejlődniük az állásportáloknak
2011-04-07


Egyre több álláskereső a személyes "kilincselés" és a nyomtatott hirdetések helyett a kényelmes és gyors megoldást nyújtó állásportálokat választja. De mi kell ahhoz, hogy sikeres legyen az online álláskeresés? Melyek a netes böngészés szabályai, mit kell tudnunk ahhoz, hogy ne csak több száz válasz nélkül maradt jelentkezést könyvelhessünk el? És mit kell tudnia ehhez egy állásportálnak?

Tovább »
Biztonságos? - Bankkártyás fizetés interneten
2011-04-05


Ma egy magát komolyan vevő webshop számára szerintem kötelező az online kártyaelfogadás! Mégsem lehet sok helyen bankkártyával fizetni, és ahol lehet, ott is általában az ügyfelek mindössze 3-4%-a használja. Ennek két fő oka van: az ügyfelek egyrészt félnek attól, hogy a terméket az előre fizetés után esetleg nem kapják meg, vagy ha megkapják, nem olyan lesz, amilyet szerettek volna; másrészt félnek a kártyacsalásoktól is, azaz nem merik az interneten megadni a kártyaadataikat. Pedig az összes online fizetési mód közül a bankkártyás fizetés a legbiztonságosabb!

Tovább »
Százezer munkás mehet Németországba
2011-04-04


Május elsején az utolsó régi tagállamok, Németország és Ausztria is feloldják munkaerőpiacuk korlátozását az új tagállamok munkavállalói előtt. Andor László szerint Németországnak csakis előnye származik a lépésből, mindez a szakképzett munkaerő elvándorlása miatt inkább az új tagállamokban okozhat problémákat.

Tovább »
CO-worker vagy COworker?
2011-03-31


Az angol co-worker szó munkatársat jelent. Amint elhagyjuk a kötőjelet, a szó kiejtése még mindig ugyanaz marad. Jelentése azonban megváltozik. Egy olyan figurára utal, aki egy bérelt íróasztalnál dolgozik. Függetlenül, de nem egyedül.

Tovább »
Életkori diszkrimináció a munkaerőpiacon
2011-03-31


Leginkább az életkor miatt éri hátrányos megkülönböztetés az alkalmazottakat a munkahelyeken Magyarországon az Egyenlő Bánásmód Hatóság legfrissebb kutatása szerint. "A diszkrimináció elleni küzdelem - a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése" elnevezésű uniós projekt keretében készült kutatás első két évét szerdán értékelték Budapesten, egy konferencián.

Tovább »
A legnagyobb álláskeresői adatbázis jön létre
2011-03-29


Egyesül a hazai munkaerő közvetítési és -kölcsönzési piac két magyar tulajdonban lévő cége, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. és a Tele-Scope Személyzeti Tanácsadó Kft. Az egyesülés egyik fő célja az egymást jól kiegészítő HR szolgáltatások által az ügyfelek még hatékonyabb és szélesebb körű kiszolgálása.

Tovább »
Kezdődnek az elbocsátások a GE-nél
2011-03-28


A General Electric (GE) Hungary Kft. két zalai gyárában április második felében kezdődnek az elbocsátások - erősítette meg a Napi Gazdaság információit a helyi érdekképviselet egyik vezetője, azt követően, hogy a vállalat vezetőivel aláírták az erről szóló megállapodást.

Tovább »
Több álláskereső, és több munkahely Fejér megyében
2011-03-23


Kismértékben emelkedett az álláskeresők száma a múlt hónapban Fejér megyében, de az előző havinál több munkahelyet is kínáltak számukra a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának keddi tájékoztatása szerint.

Tovább »
Kölcsönzéssel csökkenthető a munkanélküliség
2011-03-17


Az álláskeresők számának csökkentéséhez szemléletváltásra lenne szükség a munkaerőpiacon - állítják a Randstad Hungary szakemberei. A magyarok még óvakodnak az atipikus foglalkoztatási formáktól, például a munkaerő-kölcsönzéstől és a távmunkától, pedig ezek Nyugat-Európában már beváltak, és a pályakezdőktől a tartós munkanélküliekig sok embernek.

Tovább »
Felére csökkentenék a táppénzt
2011-03-16


Felére csökkentené a táppénz napi összegének lehetséges maximumát az a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelyet az államháztartási törvényhez nyújtott be a fideszes Dancsó József szerdán. A táppénznél figyelembe vehető jövedelem továbbra is 60 illetve rövidebb munkaviszony esetén 50 százaléka lenne, de a napi táppénzmaximum az idei 10 040 forintról 5020 forintra csökkenne.

Tovább »
Nyolchónapos mélyponton a foglalkoztatás
2011-03-01


A legfrissebb statisztikai adatok szerint tavaly tavasz óta nem látott mélypontra süllyedt a foglalkoztatás: csak 3,776 millió embernek van munkája. Ez egy hónap alatt 30 ezres visszaesést jelent – igaz, az előző évhez képest nőtt a foglalkoztatottak száma, ám a munkanélkülieké is –, valamint azt, hogy az egymillió új munkahelyhez vezető úton időarányosan már több mint 63 000 fős elmaradásban van a kormány.

Tovább »
Munka szabadúszással
2011-02-18

A hagyományos munkaközvetítői portálokon a munkáltatók általában állásokat hirdetnek meg. Ez sok állásnélkülinek megfelel, ám vannak olyanok is, akik nem állást, hanem elvégzendő munkát keresnek. S akad olyan munkaadó is, amely projektre venne fel szívesen embereket.

Tovább »
Freelancer
2011-02-16


Barack Obama a Google és a Facebook nemzetének nevezte Amerikát, Dan Pink, Al Gore alelnök beszédírója pedig Free Agent Nationként aposztrofálja az Egyesült Államokat. Talán nem véletlenül, mert ott, túl az Óperencián több mint 30 millió a szabadúszó, itthon meg jóformán senki sem tudja, hányan vállalják önként és dalolva, vagy kényszerűségből ezt a létformát.

Tovább »
Óriás az e-kereskedelemben
2011-02-15


Április 15-től a MasterCard előírásai szerint kötelező lesz az új kibocsátású Maestro kártyák alkalmassá tétele az internetes vásárlásra. Ezzel megnyílik a netes vásárlás lehetősége több mint 2 millió magyar Maestro kártyabirtokos előtt.

Tovább »
Kilcvenezerrel többen állás nélkül
2011-02-14


Idén januárban 15,7 százalékkal nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon. Az előző hónaphoz képest ez 93 000 fős emelkedést jelen. Még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 36 ezerrel többen kerestek állást az év első hónapjában, mint decemberben – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Tovább »
Tízezer munkahely
2011-02-07


Biztatóan alakulnak a magyar–kínai kétoldalú gazdasági kapcsolatok, bár mind a kereskedelemben, mind a beruházásokban nyomasztó a kínai fölény.

Tovább »
Hírlevél 2011.02.01.
2011-02-02


A hírlevél szolgáltatásunkra fel nem iratkozott Felhasználóink számára is hasznos lehet a tegnap kiküldött hírlevélben közzétett információk, tippek és felhívások, ezért közzé tesszük a hírek aloldalunkon is. Kérjük olvassák át figyelmesen!

Tovább »
Minden ötödik magyar állást keres
2011-01-26


Egy tavaly novemberi felmérés szerint a 24 év alattiak csaknem negyven százaléka keresett munkát a megelőző egy évben, a diákok körében csaknem ötven százalék volt ez az arány. Öt emberből három az ismerősök, rokonok segítségével próbál elhelyezkedni.

Tovább »
Távmunka és a szabdúszó létforma
2011-01-11


A távmunka definíciója szerint a munkavállaló a munkaadó telephelytől távol, akár otthonról végzi el a munkát és a kapcsolattartás, a kommunikáció telefonon vagy e-mail útján történik. A foglalkoztatás ebben az esetben munkaszerződés/munkaviszony keretén belül valósul meg. A távmunka használata a következő előnyökkel jár: javítja a teljesítményt, a termelékenységet, egyéni és földrajzi esélyegyenlőséget teremt, rugalmas, kevesebb rezsi költséggel jár, élénkíti a gazdaságot, munkahelyeket teremt.

Tovább »
Egy hónap alatt 35 ezerrel többen kerestek állást
2011-01-10


Tavaly decemberben 6,3 százalékkal - ez 35 000 fős emelkedést jelent - nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon az előző hónaphoz képest, és még a szezonálisan kiigazított adatok szerint is mintegy 7000-rel többen kerestek állást az év utolsó hónapjában mint novemberben - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közölt legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

Tovább »
Miért mennek a számlák még mindig papíron?
2011-01-04


Felmérések szerint az EU országaiban évente több mint 30 milliárd számla keletkezik, melyeknek 97%-a még mindig papíralapú. Mindehhez 400 ezer tonna papírt használnak fel.

Tovább »
Adóváltozások januártól
2011-01-03


Egykulcsos adórendszer, magasabb minimálbér...

Tovább »
Más megoldások
2011-01-01


Kedves Látogatónk!

 

Nem állítjuk, hogy az egyetlenek vagy a legjobbak vagyunk. De törekszünk rá és a lehető legátfogóbb szolgáltatást nyújtjuk Felhasználóinknak.

Előnyeink között szerepel, hogy

- egyetlen regisztrációval lehet munkaadó és munkát kereső szakember

- akár teljesen ingyenesen is igénybe veheti szolgáltatásainkat

- teljes körű kategória rendszer, így elegendő egyetlen regisztráció bármilyen munka meghirdetéséhez vagy elvégzéséhez

Tovább »
Boldog karácsonyt!
2010-12-24


Boldog, békés karácsonyt és sikerekben, munkában gazdag új évet kívánunk!

 

Üdvözlettel

 

Az Abadus csapata

 

2010.12.24.

Tovább »
Projekt alapon is kereshető munka
2010-12-17


A ma megszokott állásportáloktól eltérő koncepciót vezetne be a magyarországi munkaerőpiacra az Abadus  - A munka alkusz portálja, amely projektalapon kínál munkalehetőséget.

Tovább »
Ott voltunk a DUF állásbőrzén
2010-12-16


Molinó formájában jelen voltunk a Dunaújvárosi Főiskola által 2010. november 23-án megrendezett állásbőrzén.

Tovább »
Abadus a Facebook-on
2010-12-15


Elindult Facebook oldalunk Abadus - A munka alkusz néven

Tovább »
Átírják a Munka Törvénykönyvét
2010-12-13


Átírják a Munka Törvénykönyvét, 5 napra viszik le csoportos létszámleépítés bejelentési idejét.

Tovább »
Abadus a SzEK.org tagja
2010-12-10


Az Abadus Informatikai Szolgáltató Kft. hivatalosan is a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért tagja.

Tovább »
Újabb partnerek
2010-12-08


Profi csapatunkhoz újabb partnerek csatlakoztak.

Tovább »
Módosult az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény
2010-12-01


Az Országgyűlés módosította az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt, ennek értelmében december elsejétől mégsem lehet szöveges üzenetben bejelenteni az alkalmazott adatait az adóhatóságnak.

Tovább »
Már "csak" 460 ezren keresnek állást
2010-11-05


Az idén a legalacsonyabb szintre, 10,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta a harmadik negyedévben, a foglalkoztatottak száma 3 millió 823 ezer volt, 39 ezerrel több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább »
Távmunka zölden: mit tehetnek a cégek a környezetért?
2010-10-22


Egyre több cégnek fontos, hogy alkalmazottai távmunkában dolgozhassanak - ha ez lehetséges. Nő azoknak a vállalatoknak a száma is, amelyek a távmunka kialakításának megtervezése során igyekeznek környezetvédelmi szempontokat is figyelembe venni. A távmunkaszakértő szerint azonban a távoli helyről történő munkavégzés környezettudatos alkalmazása a vállalatok körében ma még a sokadik szempont.

Tovább »
Átállás távmunkára
2010-10-15


Elégedett munkatársak, kisebb fluktuáció, alacsonyabb irodai költségek. Többek között ilyen haszna lehet, ha a cégvezető felajánlja, hogy a beosztottak otthonról dolgozzanak. Sikeres távmunkaadók mutatják be, ők hogyan csinálják.

Tovább »
Gyerekcipőben a távmunka
2010-10-08


A távmunka egyébként meglehetősen gyerekcipőben jár még Magyarországon: az aktív korú munkavállalók mindössze 4,5-5 százaléka él e lehetőséggel...

Tovább »
Partnereink
2010-10-07


Profi csapat biztosítja a megbízható hátteret.

Tovább »
Elindult az Abadus!
2010-10-01


Elindult az Abadus - A munka alkusz!

Tovább »