Álláskeresőként számodra mi lehet a legégetőbb kérdés ami valóban leizzaszt és összeszorul tőle a gyomrod? Mit tennél ha asztali lámpa lennél? Válaszolnod kell arra, hogy mik a gyengeséged, esetleg hogy miért téged kellene választania a cégnek?

Valóban több furcsa és néha értelmetlennek tűnő kérdéssel találkozhatsz, viszont van egy ami minden egyes interjún eléd kerülhet, ez pedig egyszerűen a “Mennyi fizetést szeretne kapni ebben a munkakörben?” kérdés lesz. A legkomolyabb döntés egy pozíció esetén, hogy mennyiért adjuk el magunkat, és egy olyan piaci versenbyen amiben most vagyink erre nagyon nehéz választ adni. Miért?

Bennünk lehetnek a gondolatok, hogy lehet még több tucat jelentkező van a talonban. Ha túl sokat kérünk nem fognak felvenni. Ha túlértékeljük a pozíciót akkor is lehetnek problémáink, de ott van egyúttal a másik oldal is. Legalább napi 8 órát az életünkből odaadunk minden nap a munkáltatónak. Mennyirét tennénk meg ezt szívesen, Mi a munkakör? Mi az az összeg ami a megélhetésünkhöz valóban szükséges, és mekkora az az összeg ami mellett motíváltan is tudunk dolgozni?

Nagyon tág összeghatárok között mozoghat ez az érték, főleg ha mindent belekalkulálunk, de szerencsére van mire támaszkodni, van lehetőség információt szerezni.

Egyre több komoly adatbázissal rendelkező weboldal ad információkat anoním módon a vállalkozásokról és a munkavállalói fizetésekről. Nemzetközileg péládul a Glass Door, mely elég sok magyar munkavállaló adatát is tartalmazza már, és ad infót az adott pozíciókban elérhető jövedelmekről. Rendelkezésre állnak fórumok is az adott témakörben, ahol nem csak bejegyzések, de fizetési ajánlat mellett meghirdetett pozíciók is segíthetnek a tájékozódásban. Állásbőrzéken még kötött beszélgetés nélkül van lehetőség tájékozódni a lehetséges bérekről, de komolyabb pozíciók és tapasztalat estén érdemes akár karriertanácsadó segítségét is segítségül hívni saját “értékünk” meghatározásához.

GlassDoor-on így láthatóak a fizetések

 

Mindenesetre az előzetes információszerzés és felkészülés mellett fontos a határozott igény és fellépés is. Az előzetes ismérvek alapján kialakulhat bennünk egy vágy, egy összeghatár, amiért “bevállalnánk” az adott munkakört. Fontos viszont még átgondolnunk azt is, hogy hova juthatunk el hosszabb-távon. Van előrelépési lehetőség? Lesz lehetőségünk növelni a belépési összeget?

Rendkívül fontos őszintének lennünk magunkkal, hiszen az első bértárgyalást saját magunkal végezzük el, viszont tudunk kell, hogy megfelelő információgyűjtés esetén jól határozzuk meg ezt az igényt, és így egy bértárgyaláson megfelelően alátámasztva tudjuk  képviselni elvárásunkat. Fontos az is, hogy megismerve a juttatási csomagot tudjunk újratervezni is, és kompromisszumot kötni.

Hogy mi a jó válasz így önmagában a fizetési igénnyel kapcsolatos kérdésre? Egyszerű válasz nincs. Érkezz felkészülten az állásinterjúra. Képviseld az előre kikalkulált fizetési igényed a pozíciót megismerve határozottan, gondold át a juttatásokat és légy kész a kompromisszumra is.

Válaszodban jelöled meg így javasolt a fizetési igényed meghatározása, de a kérdés nyitása a munkáltató felé. Így elkezdődhet egy olyan bértárgyalási folyamat, amiben kialakulhat a win-win szituáció, és megkezdheted a munkálkodást az adott pozícióban.

Sok sikert, és sikeres tárgyalást kívánunk!

Forrás